Τα ύποπτα επαγγέλματα για φοροδιαφυγή-Κίνητρα για να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να πληρώνουμε λιγότερους φόρους

Κίνητρα για να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Θέλετε να μειώσετε το φορολογητέο εισόδημα σας και να πληρώσετε λιγότερους φόρους; Κάνετε περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές είτε χρησιμοποιώντας χρεωστικές κάρτες είτε μέσω e-banking. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών.

Στην δημοσιότητα τα επαγγέλματα που είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή

Μάλιστα το υπουργείο, με τον πιο επίσημο τρόπο,  μέσα από κείμενα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δίνει στη δημοσιότητα επαγγέλματα που είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή και που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να «χτίσουν» το αφορολόγητο τους , να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, και να συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

  • Στη λίστα με τα «ύποπτα» επαγγέλματα περιλαμβάνονται οι δικηγόροι, οι   αρχιτέκτονες, τα γραφεία κηδειών, οι εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, οι νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές, οι ξυλουργοί, τα συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών,  τα γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών), οι υπηρεσίες ταξί, οι  μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ, οι ψυκτικοί, επισκευαστές κλιματιστικών, ψυγείων, όσοι παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι φωτογράφοι και οι  εργολάβοι σκυροδέματος.

Κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής: Έκπτωση 30% στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Όπως αναφέρεται στα κείμενα «για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών στις οποίες  το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή, θα αφαιρείται το 30% των εξόδων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για αυτές τις υπηρεσίες και έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα των ατόμων. Αυτό το μέτρο αναμένεται να έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια».

Για τις αποδείξεις από γιατρούς και οδοντιάτρους, που επίσης εντάσσονται στα «ύποπτα» επαγγέλματα για φοροδιαφυγή δίνεται επιπλέον κίνητρο αφού οι αποδείξεις μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών καθώς και οι συναλλαγές μέσω ebanking θα μετρούν διπλά για στον υπολογισμό του 30% για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος μέχρι τα 5.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να «παρακινήσει» τα μεσαία και τα υψηλότερα εισοδήματα αφού από τα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι το 2020 το 80% των φορολογουμένων κάλυψε το απαιτούμενο 30% του εισοδήματος του με ηλεκτρονικές δαπάνες, όμως ένας στους τρείς φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ δεν κάλυψε αυτό το ποσοστό.

Η “τσιμπίδα” των πιστωτικών καρτών

Προτίμησε δηλαδή να μην κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές και να πληρώσει το «πέναλτι» του 22%. Ταυτόχρονα από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι συγκεκριμένα επαγγέλματα, γιατροί και δικηγόροι, έχουν σταματήσει να πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες για να αποφύγουν την «τσιμπίδα» της εφορίας αλλά ταυτόχρονα για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τα ελεγκτικά όργανα.

Στο υπουργείο Οικονομικών ότι με αυτά τα κίνητρα το δημόσιο θα έχει τα επόμενα χρόνια σημαντικά έσοδα όχι μόνο από τους άμεσους φόρους αλλά λόγω της μεγαλύτερης είσπραξης από τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή