Η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ δίνει χώρο για μειώσεις φόρων – Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και οι νέες ελαφρύνσεις– Οι ειδικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

ΕΛΣΤΑΤ ανάπτυξη

Η ανακοίνωση σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) της πορείας του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)  το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα σημάνει και την αναθεώρηση της εκτίμησης του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους.

Μια διψήφια αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο-υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα σε έκθεσή της εκτιμά ότι η αύξηση θα φθάσει στο 13%-σημαίνει ότι στα τέλη του έτους μπορεί να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 4%.

Η ανάπτυξη δίνει χώρο για μειώσεις φόρων

Μια τέτοια θετική εξέλιξη αφήνει σημαντικά περιθώρια για μέτρα που θα ανακουφίσουν τόσο τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού-στα συρτάρια του δημοσίου υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ– αλλά και για μέτρα που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών και θα έχουν μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν  ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ειδική αναφορά στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στη συγκράτηση των τιμών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όλα τα νοικοκυριά χωρίς εξαιρέσεις και ταυτόχρονα να απορροφηθεί ένα μέρος του κύματος ανατιμήσεων που βρίσκεται προ των πυλών. Το θέμα των ανατιμήσεων στην αγορά συζητήθηκε εκτενέστατα στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μειώσεις έμμεσων φόρων κόντρα στις ανατιμήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους (πχ φόρος κατανάλωσης στον καφέ, που κυμαίνεται από 2-4 ευρώ ανά κιλό ) καθώς και στο ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συνέχιση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα αναψυκτικά, στις μεταφορές και στο τουριστικό πακέτο.

Τη λήψη των πρόσθετων μέτρων επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε χαρακτηριστικά: «Ο συνδυασμός μόνιμων μέτρων που έχουμε λάβει και των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συζητάμε, θα καλύψει το πρόβλημα». Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν, όπως προκύπτει και από τις αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών όπως η FED και η ΕΚΤ ότι το παγκόσμιο φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι συγκυριακό και σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει ομαλοποίηση στην αγορά αλλά όπως  είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».

Παρέμβαση για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.

Παράλληλα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, για το πάγωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα που γίνεται μόνιμο, και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2023. Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 22% σε 20%.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να μην είναι τα τελικά και να προστεθούν και άλλα όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2022 τη Βουλή, αφού η κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις για  το δημοσιονομικό πλαίσιο στην ευρωζώνη το 2022 αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ και το τρίτο τρίμηνο του έτους.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή