Η «μεγάλη επιστροφή»: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024

Μετά από πολύ καιρό υπεκφυγών, υπονοούμενων και άλλων τακτικών, φαίνεται ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη μεγάλη επιστροφή του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος σχεδόν από την ημερά που εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2024, στη διάρκεια ομιλίας του υπέρ Ρεπουμπλικάνων υποψηφιών για τις ενδιάμεσες εκλογές της 9ης Νοεμβρίου ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος.

Αφού εξήρε τις εκλογικές επιδόσεις του, τόσο το 2016 όσο και το 2020 (αν και αυτή τη φορά δεν μίλησε για «κλοπή»), ο Τραμπ είπε σε ένα φανατισμένο πλήθος ότι «προκειμένου να κάνουμε ξανά τη χώρα μας μεγάλη και ασφαλή, είναι πολύ-πολύ πιθανό να είμαι και πάλι υποψήφιος», προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση «σύντομα, πολύ σύντομα».

Σαν έτοιμος από καιρό…

Πόσο σύντομα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τραμπ πρώτα θα περιμένει τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών -όπου οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κερδίσουν τον έλεγχο συνολικά του Κογκρέσου-και ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του είτε στις 14 Νοεμβρίου είτε μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το πιο πιθανό είναι ότι η ανακοίνωση θα γίνει στη διάρκεια συγκέντρωσης, οπότε και η διαθεσιμότητα των χώρων θα παίξει και αυτή το ρόλο της στον χρόνο που θα επιλεγεί, όπως και το πόσοι υποψήφιοι που έλαβαν το «χρίσμα» του Τραμπ κατάφεραν να εκλεγούν στη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων ή κυβερνήτες Πολιτειών, καθώς ο πρώην πρόεδρος μετρά και την επιρροή του στις εκλογές αυτές.

«Εφιάλτης» για Μπάιντεν

Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποτελεί πραγματικό «εφιάλτη» για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος το τελευταίο διάστημα, λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και των ιδεολογικών συγκρούσεων στο εσωτερικών των ΗΠΑ, όπως στο ζήτημα των αμβλώσεων.

Πάντως, η προοπτική μιας νέας υποψηφιότητας του Τραμπ δεν ενθουσιάζει ούτε το μετριοπαθές -όσο έχει απομείνει…- κομμάτι των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο βλέπει το κόμμα να στρίβει προς ακροδεξιές, ακραίες και συχνά συνωμοσιολογικές ατραπούς, λειτουργώντας διχαστικά και επιθετικά στο εσωτερικό της χώρας και απειλώντας με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο δρόμο για τις κάλπες.

Καμία δημοσίευση για προβολή