Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού αναμένεται να δώσει έσοδα 20 δις φέτος. Πληρότητες “πολλών ταχυτήτων” στους τουριστικούς προορισμούς

Αύξηση κατά 67,9% εμφάνισαν το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό

Η ιδιαίτερα θετική εικόνα της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης και η ανοδική πορεία των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν, δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε σχέση με τα 2 προηγούμενα χρόνια και το πιθανότερο είναι να εμφανίσει έσοδα ρεκόρ, προσεγγίζοντας ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τη χρονιά-ρεκόρ του 2019 (έσοδα 18,3 δισ. ευρώ) .

Και αυτό παρά την απουσία αγορών, όπως της κινεζικής, της ρωσικής και της ουκρανικής, αλλά με την Αμερικανική αγορά να εμφανίζει σημαντική αύξηση.

Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού αντανακλάται άμεσα και στο πτητικό έργο και στον αριθμό των επιβατών στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι πτήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019.

Κατ’ αντιστοιχία –έχοντας υπόψη ότι η πληρότητα των αεροσκαφών ενδέχεται να μην αγγίζει πάντα το 100%– οι αφίξεις εξωτερικού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούνιο ξεπέρασαν ελαφρώς αυτές του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Οπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν σε 3.481.000 τον Ιούνιο συνολικά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στους 14 μεγαλύτερους αερολιμένες της Fraport Greece. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο, οπότε οι αφίξεις είχαν διαμορφωθεί σε 1.198.000 και οριακά μεγαλύτερος συγκριτικά με τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού του 2019 (3.477.900).

Ωστόσο, η επιβατική κίνηση δεν έχει ακόμη συγκλίνει με αυτήν του 2019 και για τα 15 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.

Τουρισμός “πολλών ταχυτήτων”

Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, ο τουρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι “πολλών ταχυτήτων”, δηλαδή να διαπιστώνεται διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, με κυριότερο χαρακτηριστικό:

– Την απόκλιση μεταξύ αεροπορικών και οδικών αφίξεων. Οι αεροπορικές αφίξεις ήταν μειωμένες 8,1% το πρώτο εξάμηνο, αντίθετα οι οδικές ήταν μειωμένες 41,3%.

– Μεταξύ νησιών και προορισμών. Τον Ιούνιο, άνοδο επιβατικής κίνησης παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, τα αεροδρόμια της Σαντορίνης με 21,5%, της Κέρκυρας με 12,4% και της Μυκόνου με 9,9%.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη έκλεισε με μείωση 11,4%, η Καβάλα με 22,2% και η Μυτιλήνη με 10%.

Επίσης, διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε επιμέρους περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα, μεγάλη δυναμική παρουσιάζει το Σύνταγμα, η Πλάκα και η “αθηναϊκή Ριβιέρα”, με τον ΕΞΑΑΑ να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει “overbooking”, υπογραμμίζοντας ότι, το πρώτο εξάμηνο, έκλεισε με μείωση της τάξης του 21,7% στην πληρότητα και 15,5% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), αλλά με θετική μέση τιμή δωματίου κατά 7,9%.

Αντίστοιχα, και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2022 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται μείωση 25%, με 273.383 λιγότερες διανυκτερεύσεις.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή