Η μελέτη -φωτιά των λοιμωξιολόγων: Τι είδε κι αποφάσισε ο Μητσοτάκης το “μίνι” άνοιγμα της οικονομίας για τις γιορτές

οριακό άνοιγμα οικονομίας

Στη δύσκολη απόφαση για εξαιρετικά «οριακό» άνοιγμα της οικονομίας – ένα “μίνι άνοιγμα” –  οδηγήθηκε η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Το δίλημμα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν δύσκολο και επώδυνο : Η μια κατεύθυνση μοιραία οδηγούσε στην περαιτέρω πίεση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και δηλώνουν ότι υπό τις νέες συνθήκες είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε “λουκέτο” από τις αρχές του νέου χρόνου.

Και από την άλλη, ο ορατός κίνδυνος περαιτέρω πιέσεων του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο είναι ήδη σε οριακή κατάσταση, αλλά και η έλευση, πριν την έναρξη των εμβολιασμών, ενός τρίτου, σφοδρότερου κύματος της πανδημίας.

Η ανατριχιαστική πρόβλεψη που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας υιοθέτησε για μία ακόμη φορά  τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που ήταν κάθετα αρνητικοί σε περαιτέρω χαλάρωση λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης στο σύστημα υγείας. “Η υγεία προέχει” έκρινε ο πρωθυπουργός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει από τις αρχές της εβδομάδας τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα, τα οποία στην πορεία έγιναν ακόμα πιο δυσοίωνα.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα (Καθημερινή της Κυριακής), αναφέρουν ότι αυτό που έκρινε με τρόπο οριστικό και τελεσίδικο που θα γείρει η ζυγαριά ήταν η μελέτη που κατέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη οι ειδικοί της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία και τα στατιστικά της συγκεκριμένης μελέτης κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι εάν αίρονταν ταυτόχρονα κατά την εορταστική περίοδο οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και άνοιγαν το λιανεμπόριο και τα malls, τα κρούσματα τον Ιανουάριο μπορεί και να υπερέβαιναν τις 10.000 ημερησίως.

Τρία δεδομένα έγειραν την πλάστιγγα των αποφάσεων

Οπως προαναφέρθηκε, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη εδράστηκε στις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων και ειδικότερα σε τρία δεδομένα:

• Πρώτον, στον κίνδυνο, με αφετηρία τα δυτικά προάστια, να υπήρχε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου –σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη– λόγω του όγκου του πληθυσμού η κατάσταση μπορούσε να καταστεί πραγματικά ανεξέλεγκτη.

• Δεύτερον, στην προοπτική του εμβολίου. Το φως στο βάθος του τούνελ δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ανοίξει ευκολότερα τον κρατικό «κουμπαρά», συνεχίζοντας και τους πρώτους μήνες του νέου έτους την στήριξη πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων.

• Τρίτον, η αργή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και της συνεπαγόμενης πίεσης στο ΕΣΥ επί της ουσίας ακύρωσε την εναλλακτική ενός lockdown τύπου «ακορντεόν», βάσει του οποίου η οικονομία θα άνοιγε κατά την εορταστική περίοδο και θα ακολουθούσε επαναφορά των αυστηρών μέτρων εάν εμφανιζόταν νέα έξαρση της πανδημίας.

Γιατί απορρίφθηκε η γεωγραφική διαφοροποίηση

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο τραπέζι των ειδικών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, τέθηκε και το ενδεχόμενο να ανοίξουν μόνο οι «καθαρές» περιοχές της χώρας.

Ομως, η συγκεκριμένη επιλογή τελικά δεν υιοθετήθηκε: Οι περιφερειακές ενότητες με μικρό επιδημιολογικό φορτίο είναι μόλις 20, από τις 74 συνολικά, τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα, ενώ υπήρχαν και φόβοι για πολιτικές «παρενέργειες».

Ετσι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα αυστηρότερα μέτρα, παρότι εκφράζονται φόβοι ότι οι μετακινήσεις σε σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να οδηγήσουν σε νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Καμία δημοσίευση για προβολή