Το γεωτρύπανο νέο “όπλο” του Ερντογάν – Το σενάριο που εξορκίζει η Αθήνα, μετά τη χλιαρή στάση της ΕΕ

Το γεωτρύπανο νέο

Η χλιαρή στάση της ΕΕ δύσκολα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις βλέψεις του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τρία σενάρια που εξετάζει η Αθήνα.

Έτσι, στάση αναμονής και εγρήγορσης τηρεί η Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν μετά από διήμερες, σκληρές διαβουλεύσεις, οι ηγέτες της Ευρώπης, συνιστά μεν ένα βήμα προόδου, αλλά κατά γενική εκτίμηση,ρίχνει τον Τούρκο πρόεδρο στα μαλακά

Από όσα έγιναν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της Συνόδου είναι προφανές ότι το ζήτημα της Τουρκίας δεν συνιστά προτεραιότητα σε αυτή τη συγκυρία για την Ευρώπη, την οποία απορροφά το ζήτημα της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας, ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός και το Brexit.

Στην Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξιφουλκούν ήδη με ένταση – κάτι που αναμένεται να συμβεί ακόμα πιο εμφατικά κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων επί του νέου προϋπολογισμού το βράδυ της Τρίτης.

Γιατί τηρεί στάση αναμονής η Αθήνα 

Επί της ουσίας, ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Η Ελλάδα τελεί εν αναμονή της συμφωνίας για έλευση ενός πακτωλού χρήματος, ύψους 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Που σημαίνει,  ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να προβεί σε ακραία σύγκρουση με την Ε.Ε, ενεργοποιώντας για παράδειγμα την απειλή του βέτο, όπως ανεδαφικά ζητά μέρος της αντιπολίτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών άπαντες αντιλαμβάνονται ότι μετά και τη νέα έκφραση αναποφασιστικότητας από την Ευρώπη, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Τουλάχιστον ως τις 20 Ιανουαρίου, οπό

Αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου να ξαναδούμε όχι μόνο το Oruc Reis στο Αιγαίο, αλλά πιθανότατα και ένα τουρκικό γεωτρύπανο σε περιοχές “φωτιά”.

Άλλοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τουλάχιστον μέχρι την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, ο Ερντογάν θα τηρήσει στάση αναμονής.

Δύο συν ένα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο συν ένα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν :

• Nα κρατήσει στο λιμάνι το Oruc Reis μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σε μία ένδειξη καλής διάθεσης, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία έναρξης των διερευνητικών επαφών. Πρόκειται για μία προϋπόθεση, που έχει τεθεί με ένταση από την πλευρά της Αθήνας

• Να επιστρέψει το αμέσως επόμενο διάστημα το «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή ανάμεσα στο Ρόδο και το Καστελόριζο.  για επανάληψη ερευνών. Αυτό θα σημαίνει μία ελεγχόμενη αναβίωση του κλίματος έντασης, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί ως έχει έως την ορκομωσία του Τζο Μπάϊντεν ως του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Το σενάριο που “ξορκίζει” η Αθήνα

Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο για ευνόητους λόγους, “ξορκίζει” η Αθήνα. Αυτό προβλέπει την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου σε κάποια από τις περιοχές που ήδη έχουν σαρωθεί από τα ερευνητικά πλοία της ΤΡΑΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μελέτη όλων των δεδομένων που υπάρχουν από την τουρκική πλευρά, οι ειδικοί στην Αθήνα θεωρούν πιο πιθανό, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το πλωτό γεωτρύπανο να κινηθεί στην περιοχή που συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Στο συγκεκριμένο σημείο, είχε πραγματοποιήσει έρευνες το τουρκικό «Μπαρμπαρός», οι οποίες ολοκληρώθηκαν πέρσι τον Φεβρουάριο.

Αν πάντως, βγει το τουρκικό γεωτρύπανο, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την πιθανότητα  να επιλέξει ο Ερντογάν γεωτρήσεις κάπου στα νότια του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Κάτι τέτοιο, μοιραία θα επιφέρει τη σκληρή αντίδραση της Αθήνας…

Καμία δημοσίευση για προβολή