Η “μικρή”… μεγάλη ύφεση του 2020 ανοίγει χαραμάδα αισιοδοξίας – Οι τρεις παράγοντες που «έσωσαν την παρτίδα» – Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα πετύχει

Η “μικρή”… μεγάλη ύφεση του 2020 ανοίγει χαραμάδα αισιοδοξίας. Μικρά χαμόγελα και συγκρατημένη  αισιοδοξία έφεραν στο οικονομικό επιτελείο οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το 2020.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 8,2% έναντι πρόβλεψης 10,5% που είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021, όπως αυτός ψηφίσθηκε από τη Βουλή.

“Ξεκινάμε από άλλη βάση”

«Εξαιρετικά καλή είδηση», χαρακτήρισε την ανακοίνωση των στοιχείων για την ύφεση, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ξεκινάμε από άλλη βάση τους υπολογισμούς μας για το τρέχον έτος».

Τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σχολίασε, εμφανώς ικανοποιημένος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Twitter εστιάζοντας κυρίως στις αντοχές που επέδειξε η οικονομία μας. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

  • «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ύφεση από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τότε για το 2020 η ελληνική οικονομία σημείωσε  την τρίτη δυσμενέστερη επίδοση στην ευρωζώνη καθώς προηγούνται, με χειρότερες επιδόσεις οι οικονομίες δύο ακόμη μεσογειακών χωρών, της Ισπανίας (11%) και της Ιταλίας (8,9%).

Το ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε το 2020  στα 165,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 183,4 δισ. ευρώ το 2019.

Οι τρεις παράγοντες που “έσωσαν την παρτίδα”

Τρείς κυρίως παράγοντες ήταν εκείνοι που έσωσαν την παρτίδα, στον βαθμό τουλάχιστον που ήταν δυνατό, και οδήγησαν το ΑΕΠ σε μονοψήφια πτώση, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις τόσο των ελληνικών αρχών όσο και διεθνών οργανισμών, οι όποιες προδίκαζαν πιό μεγάλη ύφεση με μείωση του ΑΕΠ πάνω από 10%: Η καταναλωτική δαπάνη, οι εξαγωγές και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Ειδικότερα σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,2%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4%.  Οι εξαγωγές αγαθών όμως αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4% (η μεγάλη μείωση οφείλεται στην σημαντική κάμψη των αφίξεων τουριστών).

Οι εισαγωγές  αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το  τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.

Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο του 2021

Με αυτά τα δεδομένα η ζημιά, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον μοιάζει ελεγχόμενη, και το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του ένα παραπάνω όπλο για την δύσκολη περίοδο που δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ουδείς μπορεί να προσπεράσει άλλωστε το γεγονός ότι και ο νέος προϋπολογισμός έχει προσμετρήσει για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ύφεση 11,3% και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τριμηνιαία συρρίκνωση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%, μετά τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης.

Σταϊκούρας: Είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίσθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών…Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτικής που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας…

Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά…Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες…Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.
Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα». Και ο κ. Σταϊκούρας κατέληξε: «Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης».

Καμία δημοσίευση για προβολή