Βαριές κουβέντες Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή. Ασκήσεις ισορροπίας από τη Φώφη

Με σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη και με ασκήσεις ισορροπίας από τη Φώφη Γεννηματά εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που, υπό το κράτος της έντασης που έχει δημιουργήσει η συμφωνία με τα Σκόπια, πυροδότησε γενικότερη «ανάφλεξη». Το πολυνομοσχέδιο τελικά εγκρίθηκε με 154 φήφους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέβαλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και συνέδεσε ευθέως τις δεσμεύσεις που επεβλήθησαν από τους δανειστές (και έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση) με την  εξέλιξη  της Συμφωνίας με τα Σκόπια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα  ότι «παραδίδει τη χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και χαρακτήρισε «δώρο» προς την κυβέρνηση την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας.

Η Φώφη Γεννηματά είχε το νου της περισσότερο στη διατήρηση της συνοχής του ΚΙΝ.ΑΛ που σπαράσσεται από τις αντιθέσεις (και) για το Σκοπιανό, παρά στην αίθουσα.

Η επίθεση Τσίπρα κατά Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, μίλησε αμέσως μετά την  ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού καλωσόρισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε «δώρο», είπε πως «αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε». Και άρχισε την επίθεση κατά Μητσοτάκη, γι ατο θέμα της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τον «φερέφωνο του Αντώνη Σαμαρά».

«Ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα»

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας τόνισε πως σήμερα η Βουλή ψηφίζει τα τελευταία μέτρα, καθώς η χώρα βγαίνει από μια μακρά και επίπονη διαδικασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε πως «έχει ιστορική αξία η σημερινή συνεδρίαση. Για τελευταία φορά ψηφίζουμε, τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, είπε. Αντιμετωπίσαμε ιστορικά ζητήματα. Κάναμε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάποιες είχαν αδικίες, αλλά στο τέλος ο ιστορικός του μέλλοντος και ο λαός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά», πρόσθεσε, κατά τον απολογισμό του.

Μητσοτάκης: Παραδίδετε τη χώρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παραδίδει τη χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία».

«Προτεραιότητα μου, είπε,  είναι η διαφύλαξη της ενότητας του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.  συνέδεσε τη συμφωνία με τα Σκόπια με όσα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για το χρέος.

O Μητσοτάκης συνδέει το πολυνομοσχέδιο με τη Συμφωνία

Περισσότερα σε λέξεις

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ενώ συζητάμε το τέταρτο μνημόνιο ο κ. Τσίπρας έρχεται να δεσμεύσει τη χώρα με το Βόρειο γείτονα μας σε ένα πλαίσιο που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω ότι αυτός ο συγχρονισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι συνειδητή σας επιλογή. Για να στρέψετε τα φώτα μακριά από τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε με μια βαριά εθνική υποχώρηση, τα εθνικά μας θέματα με μια μεγαλύτερη κατανόηση από τους εταίρους μας στα ζητήματα της οικονομίας», κατέληξε.

Ασκήσεις ισορροπίας από Φώφη

Με «ένα βήμα μπρός και δύο πίσω» η Φώφη Γεννηματά  επιχείρησε να περπατήσει στο σχοινί που έχουν τεντώσει οι αντιπαραθέσεις στο Κίνημα αλλαγής.

Δήλωσε πως η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση. «Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχουμε θέσει. Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι φανερό ότι δεν εξαρτάται από μας αλλά από τη γειτονική χώρα. Εκτός από την αβεβαιότητα ολοκλήρωσής της υπάρχουν αρνητικά σημεία συγκεκριμένα», είπε

Η επικεφαλής της ΔΥΣΗ εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για την οικονομία λέγοντας πως η σκιά στην αίθουσα του κοινοβουλίου είναι πολύ βαριά και γκρίζα, όπως ακριβώς η καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

«Οι νέες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα μαζί με το 3η μνημόνιο είναι βαριά κληρονομιά! Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ χωρίς λεφτά και δέσμευση για χρέος. Ο κ. Τσίπρας πέρασε θηλιά στο λαιμό ελληνικού λαού! Καθαρή έξοδος; Τέλος αυτό το παραμύθι! Δημεύετε δημόσια περιουσία και θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό! Το άρθρο 109 (σ.σ. για υπερταμείο) θα σας κατατρέχει».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή