Η ώρα της αλήθειας – Οι πολίτες καθορίζουν σήμερα τις πολιτικές εξελίξεις. Ποιες οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μάχη για την τρίτη θέση

 

 

Από τις 07:00  το πρωί οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σε τριπλές εκλογές και η ώρα της αλήθειας για τις πολιτικές εξελίξεις πλησιάζει.

Παρά  το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν στερούνται πολιτικής σημασίας – κυρίως στις περιφέρειες και τις μεγάλες πόλεις – και τα αποτελέσματά τους θα συμβάλλουν στο πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί σήμερα το βράδυ,  το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Αυτές έχουν αναδειχθεί σε κορυφαία διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ή αποδοκιμασίας στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του – κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σιβυλλικά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες.

Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαίωσαν ότι η  Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προπορευόταν όλο το τελευταίο διάστημα, άντεξε στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός με τσουνάμι παροχών και ακραία ρητορική του φόβου και παραμένει το μεγάλο φαβορί των Ευρωεκλογών. Κρίσιμο ζήτημα αναδεικνύεται πλέον το εύρος της διαφοράς, μέγεθος που θα κρίνει αν έχουμε ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ή όχι και αν επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις.

Από το Μαξίμου διαρρέουν πως τις τελευταίες ημέρες μείωσαν δραματικά τη διαφορά, με κορυφαίο στέλεχος να εξομολογείται σε συνομιλητή του (την Παρασκευή το βράδυ) την πεποίθησή του πως «αν είχαμε μία εβδομάδα ακόμα θα καβατζάραμε τη Νέα Δημοκρατία».

Ωστόσο ψυχραιμότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ανάμεσα στους οποίους και ο σύμβουλός του επί των διαθέσεων της κοινής γνώμης Ηλίας Νικολακόπουλος, θεωρούν πως η διαφορά θα είναι τουλάχιστον πέντε μονάδες και αφήνουν στον κ. Τσίπρα να εκτιμήσει αν θα εμφανίσει την ήττα του, σήμερα το βράδυ, ως «νίκη» ή πρόδρομο εξελίξεων.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Marc για τον ΑΝΤ1 και της MRB για το Star έδειξαν προβάδισμα για τη ΝΔ κατά 7 και 6,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να παραμένει σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10% των ψηφοφόρων που αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες.

Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται ένα «ντέρμπι» για την τρίτη θέση με επικρατέστερο να την καταλάβει το ΚΙΝ.ΑΛ. και αύξηση των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι απίθανο κάποιο από αυτά να καταφέρει να κερδίσει έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MRB, μετά από μία σύνθετη αναγωγή των αναποφάσιστων, το εύρος της δύναμης που  μπορούν να  έχουν τα κόμματα στις σημερινές Ευρωεκλογές έχει ως εξής:

ΝΔ: 28,8 – 34,6
ΣΥΡΙΖΑ: 22,9 – 28,3

ΚΙΝΑΛ: 6% – 9,2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 5,2% – 8,2%
ΚΚΕ: 5,1% – 8,2%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 2% – 4,1%
ΠΟΤΑΜΙ: 1,7% – 3,7%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  1,2 -2,3
«ΜΕΡΑ 25» 1,1 – 2,9
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,1 -2,7
ΑΝΕΛ 1- 2,7
ΑΝΤΑΡΣΥΑ  0,8 – 2,4
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 0,5 – 1,9%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4,4 – 7,3%

Στις 19:00 οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα δώσουν εικόνα των αποτελεσμάτων όπως θα έχει προκύψει από τα exit polls. Tο πρώτο όμως ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα θα προκύψει γύρω στις 21:00-22:00  με βάση την εκτίμηση της Singular Logic, επί πραγματικών αποτελεσμάτων, αρχικά για τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια για τις περιφερειακές και τους μεγάλους δήμους.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή