Η Ρωσία δηλώνει ότι δοκίμασε επιτυχώς πυρηνοκίνητο πύραυλο cruise και σκέφτεται να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τις πυρηνικές δοκιμές

Τα πυρηνικά όπλα επαναφέρει στο προσκήνιο η Ρωσία, αν και αυτή τη φορά δεν απειλεί να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία, αλλά εμφανίζεται να σκοπεύει να αποχωρήσει από συμφωνία για την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών.

Αφορμή για τις νέες… πυρηνικές περιπέτειες της Ρωσίας στάθηκε ομιλία του προέδρου της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat και έχουν δοκιμάσει με επιτυχία τον στρατηγικό πύραυλο cruise, Burevestnik. Και οι δύο πύραυλοι μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Κι αν ο Sarmat ή «Σατανάς 2» είναι σχετικά γνωστός, ο πύραυλος cruise Burevestnik αποτελεί, για την ώρα, άγνωστη ποσότητα για τη Δύση. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2018, ο Πούτιν είχε αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει έναν πυρηνικό κινητήρα υψηλής ισχύος που προοριζόταν για πυραύλους cruise που θα εκτοξεύονταν τόσο από πολεμικά αεροσκάφη όσο και από πολεμικά πλοία και ο οποίος φαίνεται ότι κινεί τον εν λόγο πύραυλο.

Δύσκολη η αναχαίτιση

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν ως τώρα, ο Burevestnik είναι ένας πύραυλο cruise με stealth ιδιότητες, ο οποίος έχει σύστημα πρόωσης με πυρηνική ενέργεια και μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή. Έχει την ικανότητα να πετάει σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, σε μη προβλέψιμη τροχιά και με υψηλή ικανότητα διείσδυσης, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολη την αναχαίτισή του από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Μάλιστα, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, επικαλούμενο ένα ειδικό ρωσικό στρατιωτικό περιοδικό το 2021, είχε αναφέρει ότι ο πυρηνοκίνητος πύραυλος cruise τύπου Burevestnik θα μπορούσε να είχε δυνητικά μέγιστη εμβέλεια έως και 20.000 χιλιόμετρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να εκτοξευτεί από οποιοδήποτε μέρος στη Ρωσία και να πλήξει αποτελεσματικά στόχους στις ΗΠΑ, έχοντας διηπειρωτικά χαρακτήριστικά καίτοι μικρότερος.

Η έκρηξη

Ωστόσο τον Αύγουστο του 2019, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωνε ότι πέντε εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Αρκανγκέλσκ κατά τη διάρκεια δοκιμών πυραυλοκινητήρων υγρού καυσίμου. Στη συνέχεια οι αρχές αναγνώρισαν και επίσημα ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων όπλων».

Πάντώς, λίγους μήνες μετά, ο Πούτιν, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο και κατά την οποία αποδόθηκαν στις χήρες των θυμάτων μεταθανάτια παράσημα, υποσχέθηκε να τελειοποιήσει τον Burevestnik. «Ό,τι και να γίνει θα τελειοποιήσουμε αυτό το όπλο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, και κατά τα φαινόμενα η δέσμευσή του αυτή υλοποιήθηκε, έστω και μετά από τέσσερα χρόνια και ο πύραυλος είναι έτοιμος.

Επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών;

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν πρόκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η Ρωσία εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την επικύρωση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, μετά τις δηλώσεις του Πούτιν για το ρωσικό οπλοστάσιο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμα, της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Το συμβούλιο της Κρατικής Δούμα θα συζητήσει κατά την ερχόμενη συνεδρίασή του το ζήτημα της εξόδου από την επικύρωση της Συνθήκης Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών», αναφέρει ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, την επομένη δήλωσης του Πούτιν, σύμφωνα με την οποία μια έξοδος αυτού του είδους θα μπορούσε να συνιστά «συμμετρική απάντηση» στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν ποτέ επικυρώσει τη συνθήκη αυτή.

«Θεωρητικώς…»

«Η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν πόλεμο κατά της χώρας μας. Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν νέες λύσεις», ανέφερε ο Βολόντιν. Σημειώνεται ότι στο διεθνές φόρουμ του Βαλντάι στη Ρωσία, ο Πούτιν έκρινε ότι «δεν είναι απαραίτητη» σκλήρυνση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος, παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις βαριές κυρώσεις της Δύσης.

«Ακούω ήδη αιτήματα να αρχίσουμε, για παράδειγμα, δοκιμές πυρηνικών όπλων», δήλωσε. «Οι ΗΠΑ υπέγραψαν την αρμόζουσα συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και η Ρωσία την υπέγραψε. Η Ρωσία την υπέγραψε και την επικύρωσε, και οι ΗΠΑ την υπέγραψαν, αλλά δεν την επικύρωσαν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «θεωρητικώς», η Ρωσία «θα μπορούσε να αποσύρει την συμφωνία της για την επικύρωση» στο πλαίσιο αυτό.

Καμία δημοσίευση για προβολή