Η Τουρκία προτίθεται να άρει το εμπάργο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν πάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ. Κινητικότητα στην Ουάσιγκτον

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ελέγχουν τις πτήσεις των F-16. Μπορούν και να αυτονομηθούν;

Η απογοήτευση του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος με την Τουρκία είναι μια σπάνια περίπτωση όπου Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συμφωνούν σε ένα κατά τα άλλα διχασμένο Κογκρέσο.

Γι’ αυτό το λόγο, oι απεσταλμένοi του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν γίνει δεκτοί από τα μέλη του Κογκρέσου, παρά το γεγονός ότι ζητούσαν επιμόνως συναντήσεις στο Κάπιτολ Χιλ. «Ζητούν να μας συναντήσουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα», δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του Κογκρέσου, μέλος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να αναφερθεί στο θέμα. Έτσι, η Άγκυρα στράφηκε σε νέες εταιρείες λόμπιινγκ, καθώς επιδιώκει να σώσει ότι έχει απομείνει από τη φήμη της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου.

Το Κογκρέσο αντιστέκεται, ο Λευκός Οίκος ψάχνει συμβιβασμό

Ό,τι και να κάνει η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει πείσει έως τώρα το Αμερικανικό Κογκρέσο. Η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά η διακομματική αντίθεση του Κογκρέσου σε αυτή την πώληση συνεχίζεται παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη συμφωνία. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες, δημοκράτης, έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση όπλων στην Τουρκία και ο λόγος του μετράει πολύ στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η Αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει το θέμα των F-16 με την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζοντας σε μια αποδοχή του συμβιβασμού αυτού τόσο από τον Ερντογάν όσο και από το Κογκρέσο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «υποστηρίζει με κάθε τρόπο» την παροχή F-16 στην Τουρκία ή την αναβάθμιση των F-16 που έχει, προσθέτωντας με νόημα: «ακριβώς όπως υποστηρίζουμε και πολύ σθεναρά την άμεση ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσε επίσης τον νέο του Τούρκο ομόλογό του, Γιάσαρ Γκιουλέρ, να πιέσει την κυβέρνησή του να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κλείνοντάς του το μάτι για την υπόθεση των F-16.

Εβραίοι λομπίστες στην υπηρεσία του Ερντογάν

Οι προσπάθειες της Αμερικανικής κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους της δείχνει σημάδια προόδου, μετά την επανεκλογή Ερντογάν, καθώς στο παρασκήνιο η Άγκυρα φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της. Ίσως γι’ αυτό το λόγο,  μετά από δύο χρόνια αποκλεισμού, οι πόρτες του Κογκρέσου άνοιξαν για τον Τούρκο πρέσβη στις ΗΠΑ. Ο πρεσβευτής Μουράτ Μέρκαν είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές Ναθάνιελ Μοράν, Τζο Ουίλσον και Κλέι Χίγκινς και τον Δημοκρατικό Τζον Γκαραμέντι. Γνωστή Αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων συναντήθηκε επίσης, τις τελευταίες ημέρες, για λογαριασμό της Άγκυρας με τον γερουσιαστή Κρις Κουνς , έναν από τους στενότερους συμμάχους της Γερουσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν και με τη συνδρομή των Εβραίων συμβούλων επικοινωνίας (λομπίστες) Σπόρν και Φρίντλαντερ οι οποίοι δείχνουν να έχουν ισχυρούς δεσμούς με  αξιωματούχους που έχουν επιρροή στο Καπιτώλιο.

Κινητικότητα στην υπόθεση διέυρυνσης του ΝΑΤΟ

Μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου του Κογκρέσου αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Άγκυρα αργότερα αυτό το μήνα όπου θα συναντηθεί με μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε νέους ανθρώπους για να ηγηθούν του υπουργείου Εξωτερικών και της Άμυνας, κάτι που οι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της προθυμίας του να περιορίσειει τις εντάσεις με μεγάλο μέρος της Δύσης και άλλων χωρών με τις οποίες είχε προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αναμένουν αυξημένη συνεργασία αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν με μέλη του Κογκρέσου τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να πετύχουν ένα συμβιβασμό, με “ανταλλαγή” των F-16 έναντι της άρσης του Τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να άρει το βέτο της  κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απόκτηση των Αμερικανικών F-16.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή