Ινδοειρηνικός: Σκληρό μήνυμα του Πεκίνου στην Ουάσινγκτον, “σταματήστε να ανακατεύεστε στην Ταϊβάν”

Κίνα - ΗΠΑ

Η Κίνα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ, μόλις μια εβδομάδα μετά την επανέναρξη των συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών, επικρίνοντας τη συνεχιζόμενη ανάμιξή τους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και λέγοντας ότι διατηρούν μια νοοτροπία “ψυχρού πολέμου“.

Οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των επαφών για την αποφυγή παρεξηγήσεων, με τις ΗΠΑ να ζητούν “περισσότερη δουλειά” για να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές επικοινωνίες θα παραμείνουν ανοιχτές. Αλλά εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας υιοθέτησε έναν πιο “γερακίσιο” τόνο στην τελευταία τακτική συνέντευξη Τύπου του έτους. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη αναπτύξει στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κάτι που είναι θυμίζει έντονα μια νοοτροπία ψυχρού πολέμου“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Γου Κιάν. “Στόχος τους είναι τα δικά τους εγωιστικά οφέλη και η διατήρηση της ηγεμονίας τους. Η φύση τους είναι να υποδαυλίζει την αντιπαράθεση“.

Οι πρώτες συνομιλίες

Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν και ο Κινέζος ομόλογός του, στρατηγός Λιου Ζενλί, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, στην πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, θα μπορούσαν να φέρουν μια ευρύτερη αποκατάσταση των στρατιωτικών σχέσεων. Οι συνομιλίες αυτές ακολούθησαν τη συμφωνία στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο μήνα μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών -του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινοπίνγκ- για την αποκατάσταση των δεσμών αυτών, τους οποίους το Πεκίνο είχε διακόψει μετά από μια επίσκεψη στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν το 2022 της Νάνσι Πελόζι, τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η τηλεδιάσκεψη απέφερε “θετικά και εποικοδομητικά αποτελέσματα“, δήλωσε ο Γου. Όμως το Πεκίνο ανέμενε από την Ουάσινγκτον να “αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις στη βάση της ισότητας και του σεβασμού για την προώθηση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης της στρατιωτικής σχέσης Κίνας-ΗΠΑ“, πρόσθεσε, ενώ οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα. Όσον αφορά την Ταϊβάν, η οποία πρόκειται να διεξαγάγει κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου, ο Γου κατηγόρησε την κυβέρνησή της ότι σκόπιμα “υπερτονίζει” μια στρατιωτική απειλή από την Κίνα για εκλογικό όφελος και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης όπλων στη νησιωτική δημοκρατία.

Νεύρα για Ταϊβάν και Φιλιππίνες

Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε χώρα έχει επίσημη και στρατιωτική επαφή με την Ταϊβάν σε οποιαδήποτε μορφή. Οι ΗΠΑ χειραγωγούν το ζήτημα της Ταϊβάν με διάφορες μορφές, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο στοίχημα“, δήλωσε ο Γου. “Καλούμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν με οποιαδήποτε δικαιολογία ή μέσο“, πρόσθεσε. Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν βλέπει σημάδια μεγάλης κλίμακας κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας. Ο Γου κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αύξηση της έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μετά τις πρόσφατες αψιμαχίες μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων γύρω από τα νησιά Σπράτλι.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τη Μανίλα στις θαλάσσιες διαφορές της με την Κίνα, εν μέσω μιας ευρύτερης ενίσχυσης των δεσμών υπό τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος τον νεότερο. “Οι ΗΠΑ, από τους εγωιστικούς υπολογισμούς τους, συνωμοτούν και ενθαρρύνουν τις Φιλιππίνες, προσπαθώντας να εξαναγκάσουν και να απειλήσουν την Κίνα”, δήλωσε ο Γου. Αυτή την εβδομάδα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των Φιλιππίνων αντέκρουσε την κατηγορία της Κίνας ότι η χώρα του προκαλεί συγκρούσεις στην περιοχή.

Αναταραχή στους… πυραύλους

Πάντως, ο Γου αρνήθηκε να σχολιάσει την απομάκρυνση αυτή την εβδομάδα τριών στελεχών κορυφαίων εταιρειών αεροδιαστημικής άμυνας από το κορυφαίο πολιτικό συμβουλευτικό όργανο της Κίνας. “Σας παραπέμπω στις αρμόδιες εθνικές αρχές“, είπε. Τα στελέχη προέρχονται από την China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), τον κύριο ανάδοχο του διαστημικού προγράμματος της Κίνας και κατασκευαστή πυραυλικών συστημάτων, τη Norinco, έναν σημαντικό κινεζικό ανάδοχο αμυντικών συστημάτων, και τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων της Κίνας, την China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).

Μια επιχείρηση κατά της διαφθοράς στις ανώτατες βαθμίδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχει εμπλέξει τον πρώην υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού, ο οποίος αντιμετωπίζει έρευνα για διεφθαρμένες στρατιωτικές προμήθειες, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε επικαλεστεί το Reuters. Η πυραυλική δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πρόσφατα μετά την ξαφνική αντικατάσταση των δύο πιο υψηλόβαθμων ηγετών της στα τέλη Ιουλίου με διοικητές εκτός της δύναμης.

Καμία δημοσίευση για προβολή