ΗΠΑ: Γιατί ο Λευκός Οίκος δεν διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικανούς παρότι υπάρχει κίνδυνος να “κλείσει” η κυβέρνηση

Αν δεν ψηφιστεί από το Κογκρέσο χρηματοδότηση, θα μπει τέλος στη παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία

Μια έστω και καθυστερημένη συμφωνία για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ που θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι πιθανή – με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι να έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να έχει μικρή επιρροή στη σύγκρουση.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του τη συμφωνία για μακροπρόθεσμες περικοπές δαπανών που απέσπασε από τον Μπάιντεν κατά την αναμέτρηση της περασμένης άνοιξης για μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ και τώρα θέλει να χρησιμοποιήσει ένα shutdown για να πετύχει περισσότερες παραχωρήσεις.

“Θέλω να κάτσω κάτω με τον πρόεδρο για να διασφαλίσουμε τα σύνορα”, δήλωσε ο Μακάρθι την Τετάρτη, καθώς ο ίδιος και οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν την επανέναρξη της κατασκευής του συνοριακού τείχους του Ντόναλντ Τραμπ, αυστηρότερες νέες πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, καμία νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και βαθύτερες περικοπές ομοσπονδιακών δαπανών με αντάλλαγμα την προσωρινή διατήρηση της κυβέρνησης ανοιχτής.

Το όχι του Λευκού Οίκου

Αυτή η διαπραγμάτευση στο Οβάλ Γραφείο δεν υλοποιείται για έναν απλό λόγο: ο Μπάιντεν και άλλοι Δημοκρατικοί δεν φοβούνται αυτή τη φορά. Κατ’ αρχάς, η διακοπή λειτουργίας δεν ενέχει τον κίνδυνο άμεσης οικονομικής αναταραχής που θα είχε μια πρωτοφανής χρεοκοπία των ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος. Το έθνος έχει ξεπεράσει πολλά προηγούμενα shutdowns και, παρά τη διακοπή των δημόσιων υπηρεσιών και των μισθών των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, η οικονομική ζημία είναι αρχικά ήπια και αυξάνεται σταδιακά.

Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι και αυτή τη φορά, τόσο για το αν θα κλείσουν την κυβέρνηση όσο και για το τι θέλουν να σταματήσει. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο οποίος στάθηκε δημοσίως στο πλευρό του Μακάρθι καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης για το όριο του χρέους, αυτή τη φορά υποστηρίζει ένα διακομματικό σχέδιο για την αποφυγή του shutdown, το οποίο τώρα περνάει από τη Γερουσία. Και έχει διαχωρίσει δημοσίως τον εαυτό του και τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Άλλο Βουλή, άλλο Γερουσία

“Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι αρκετά διαφορετικές και νομίζω ότι στη Γερουσία θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε συμφωνία που μπορεί να περάσει σε διακομματική βάση και ελπίζω να κρατήσει την κυβέρνηση ανοιχτή”, δήλωσε ο Μακόνελ, ενώ έδειξε επίσης ξεκάθαρα ότι συμμερίζεται την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κατηγορηθούν από τους πολίτες για το κλείσιμο της κυβέρνησης και τελικά θα πρέπει να συνθηκολογήσουν. Στο βήμα της Γερουσίας διατύπωσε την επιλογή για τους Ρεπουμπλικάνους ως συμφωνία για προσωρινή χρηματοδότηση “ή μπορούμε να κλείσουμε την κυβέρνηση με αντάλλαγμα μηδενική ουσιαστική πρόοδο στην πολιτική”.

Ο Μακάρθι, ο οποίος κέρδισε την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μια αύξηση του ορίου του χρέους συνδεδεμένη με συγκεκριμένα αιτήματα πολύ πριν από μια πιθανή χρεοκοπία, αυτή τη φορά δεν μπορεί να πείσει τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να συμφωνήσουν σε μια αρχική προσφορά. Ο ίδιος και οι άνθρωποί του θέλουν να κάνουν το επερχόμενο shutdown να αφορά το κύμα των μεταναστών που περνούν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αλλά δεν μπόρεσαν να ενώσουν το κόμμα σε μια αρχική προσφορά. Ακόμη και ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες 31 ημερών με περικοπή 27% στις εσωτερικές δαπάνες και αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο δεν έχει ακόμη τις ψήφους για να περάσει.

Ένεση αισιοδοξίας από τον Μπάιντεν

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Μπάιντεν έδωσε ελπίδα ότι μπορεί να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας. “Δεν νομίζω ότι κάτι είναι αναπόφευκτο στην πολιτική”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με το επιστημονικό και τεχνολογικό του συμβούλιο στο Σαν Φρανσίσκο. Όμως ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν τις νέες απαιτήσεις για περικοπές δαπανών ως υπαναχώρηση από τη συμφωνία για τα επίπεδα των δαπανών που έκανε ο Μακάρθι κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης για τη στάση πληρωμών.

“Το γεγονός είναι ότι πιστεύω ότι ο πρόεδρος κάνει μια επιλογή μεταξύ της ιδιότητας του προέδρου και των αμερικανικών συμφερόντων”, δήλωσε ο Μπάιντεν. Οικονομολόγοι του Bloomberg, επικαλούμενοι μοντέλο για τις προεδρικές εκλογές, υποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο διαρκεί η διακοπή της χρηματοδότησης της κυβέρνησης “και όσο περισσότερο μετατίθεται η όποια “ανάκαμψη” μετά τη λύση στο 2024 – τόσο καλύτερα θα είναι για τις πιθανότητες του προέδρου Μπάιντεν”. Προσέθεσαν, ωστόσο, ότι αν οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν σε σημαντικές περικοπές δαπανών, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα “να επιβαρύνει την οικονομία το επόμενο έτος – κάτι για το οποίο οι ψηφοφόροι τείνουν να κατηγορούν το κατεστημένο κόμμα”.

Ο ρόλος των μετριοπαθών

Το shutdown αναφέρθηκε μόνο για λίγο κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών το βράδυ της Τετάρτης στην Καλιφόρνια, με τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι να λέει ότι οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να κατηγορήσουν “όλους όσοι βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, τους στέλνουν εκεί κάτω, για να κάνουν τη δουλειά. Και αποτυγχάνουν να κάνουν τη δουλειά τους εδώ και πολύ καιρό”. Οι εσωτερικές διαμάχες των Ρεπουμπλικανών έχουν κάνει τους μετριοπαθείς να αναζητούν συνεργασία με τους Δημοκρατικούς για να αποτραπεί το shutdown, περνώντας ένα προσωρινό μέτρο χωρίς συντηρητικές προτεραιότητες.

Θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει ένα τέτοιο σχέδιο χρησιμοποιώντας έναν μυστικό κανόνα, αλλά όχι πριν από την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου. Ένας από τους μετριοπαθείς, ο Μάικ Λόλερ από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι έχει πει στους συναδέλφους του ότι πρέπει να κάνουν μια εναρκτήρια προσφορά, ότι “δεν μπορείτε να κερδίσετε με τίποτα” και ότι πρέπει να περάσουν ένα ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο αποτροπής της αναστολής της λειτουργίας της κυβέρνησης. “Αν οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό μέχρι τη στιγμή που πρέπει να δράσουμε, τότε θα το κάνω εγώ”, δήλωσε ο Λόλερ.

Καμία δημοσίευση για προβολή