ΗΠΑ-Κίνα: Έγγραφα αποκαλύπτουν σχέσεις hacker με το Πεκίνο, προκαλούν ανησυχία στην Ουάσινγκτον

Ένας μεγάλος αριθμός εγγράφων που αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες Κινέζων hackers, έδωσε μια εικόνα για το επιχειρησιακό προφίλ του Πεκίνου που αφορά σε κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση.

Πλήθος εγγράφων

Περισσότερα από 570 αρχεία και έγγραφα αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα προγραμματιστών GitHub την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Washington Post. Τα έγγραφα, τα οποία παρακολουθούν τη δραστηριότητα hacking σε πολλές χώρες, ανήκουν στην iSoon, έναν ιδιωτικό εργολάβο ασφάλειας με δεσμούς με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, σύμφωνα με την το σχετικό δημοσίευμα.

Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τα αυθεντικά δεδομένα ενός εργολάβου που υποστηρίζει παγκόσμιες και εγχώριες επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας από την Κίνα“, δήλωσε στην Post ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Από την πλευρά του, το Associated Press ανέφερε ότι η κινεζική αστυνομία ερευνά τη διαρροή, επικαλούμενο δύο υπαλλήλους της iSoon με τους οποίους μίλησε και που δήλωσαν ότι τα έγγραφα ανήκαν στον όμιλο.

Πολλοί στόχοι

Τα αρχεία που διέρρευσαν ανέφεραν τουλάχιστον 20 στόχους hacking, μεταξύ αυτών και χώρες όπως τη Βρετανία, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, σύμφωνα με την Post. Εκτός από τις ξένες κυβερνήσεις, τα αρχεία ανέφεραν ότι δεδομένα είχαν επίσης εξαχθεί από ξένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Οι hackers είχαν εκμεταλλευτεί ευπάθειες που υπήρχαν σε λογισμικό εταιρειών όπως η Microsoft και η Google, σύμφωνα με την Post.

Τα έγγραφα, τα οποία οι ειδικοί της βιομηχανίας θεωρούν αυθεντικά, φαίνεται να αποκαλύπτουν επιτυχημένες επιθέσεις σε μια σειρά κυβερνητικών στόχων υψηλής αξίας το 2021 και το 2022, από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έως τον Βασιλικό Στρατό της Ταϊλάνδης και ακόμη και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε στα έγγραφα το Bloomberg.

Κινεζική υπεροπλία

Τα αρχεία που διέρρευσαν επιβεβαίωσαν κατά λάθος πολλαπλές προειδοποιήσεις αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων ασφαλείας σχετικά με τις επιχειρήσεις hacking της Κίνας. Ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε στην εκπομπή “60 Minutes” τον Οκτώβριο ότι η Κίνα, σύμφωνα με την εκτίμησή του, εκτελεί “το μεγαλύτερο πρόγραμμα hacking στον κόσμο” και ότι “έχει κλέψει περισσότερα από τα προσωπικά και εταιρικά μας δεδομένα από κάθε έθνος, μεγάλο ή μικρό, μαζί“.

Και όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν οι Κινέζοι χάκερ, ο Ρέι δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε αριθμητική υπεροχή. “Εάν κάθε ένας από τους πράκτορες και τους αναλυτές πληροφοριών του FBI στον κυβερνοχώρο επικεντρωνόταν αποκλειστικά στην κινεζική απειλή, οι χάκερς της Κίνας θα εξακολουθούσαν να είναι περισσότεροι από το προσωπικό του FBI στον κυβερνοχώρο κατά τουλάχιστον 50 προς 1“, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή