Ισπανικός διάδρομος μεταφοράς «πράσινου υδρογόνου» στην Ευρώπη για την ενεργειακή της επάρκεια. Τράπεζα Υδρογόνου με επενδύσεις 3 δισ ευρώ

πράσινου υδρογόνου

Ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη λαμβάνει η Ισπανία η οποία μπαίνει ενεργά στην αγορά παραγωγής και εξαγωγής πράσινης ενέργειας μέσω υδρογόνου.

Σύμφωνα με το CNBC, η Ισπανική εταιρεία ενέργειας Cepsa, που έχει έδρα τη Μαδρίτη, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι του Ρότερνταμ για την ανάπτυξη «του πρώτου πράσινου διαδρόμου υδρογόνου μεταξύ της νότιας και της βόρειας Ευρώπης».

Το καθαρό υδρογόνο (ανανεώσιμο υδρογόνο ή πράσινο υδρογόνο) που παράγεται μέσα από την ηλεκτρόλυση του νερού και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος καθώς δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του.

Πράσινη αλυσίδα εφοδιασμού υδρογόνου

Η εταιρεία, η οποία εμπλέκεται στην εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρίζει ότι το έργο θα δημιουργήσει «μια πράσινη αλυσίδα εφοδιασμού υδρογόνου» μεταξύ του λιμανιού του Algeciras στη νότια Ισπανία και του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Η συμφωνία έχει ως στόχο μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια, ώστε να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας και των θαλάσσιων μεταφορών και να στηρίξει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ευρώπης.

Έτσι μέσω του Ρότερνταμ η Ισπανία θα προμηθεύσει τη Βορειοδυτική Ευρώπη με 4,6 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου έως το 2030, σύμφωνα με την Cespa, μέτοχοι της οποίας είναι οι The Carlyle Group και Mubadala Investment Company Group.

Ο στόχος της ΕΕ

«Η Cepsa σκοπεύει να εξάγει υδρογόνο που παράγεται στο Ενεργειακό Πάρκο San Roque κοντά στον κόλπο του Αλχεσίρας, μέσω μεταφορέων υδρογόνου όπως η αμμωνία ή η μεθανόλη, στο λιμάνι του Ρότερνταμ», ανέφερε η εταιρεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένα του Ρότερνταμ, Allard Castelein, δήλωσε ότι η βορειοδυτική Ευρώπη χρησιμοποιεί «πολύ περισσότερη ενέργεια από όση μπορεί να παράγει με βιώσιμο τρόπο.

Δημιουργούμε λοιπόν πολλαπλούς εμπορικούς δρόμους για το πράσινο υδρογόνο, μαζί με χώρες εξαγωγής και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Η Νότια Ισπανία θεωρείται καλή τοποθεσία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για εξαγωγή χάρη στα λιμάνια, τον άνεμο, τον ήλιο και τις εγκαταστάσεις.

«Η δημιουργία αυτής της εμπορικής λωρίδας μεταξύ Algeciras και Rotterdam αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη φιλοδοξία της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές CO2 καθώς και να αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και να τονώσει τις οικονομίες μας», είπε.

Η παραγωγή υδρογόνου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει χαρακτηρίσει το υδρογόνο ως «πολύχρηστο φορέα ενέργειας», καθώς έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα ωστόσο επιδιώκεται η μετάβαση της παραγωγής του από ΑΠΕ, όπως ο άνεμος και ο ήλιος μετατρέποντάς το σε «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο κόσμος εισέρχεται σε «αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής» από την κλιματική κρίση, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχυθεί από την καθαρή ενέργεια σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να επεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, που βασίζεται σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Cepsa στοχεύει «να ηγηθεί της παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ισπανία και την Πορτογαλία έως το 2030 με παραγωγική ικανότητα 2 GW, ενώ θα αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 7 GW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας — συμπεριλαμβανομένων της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας ώστε να παράγει «πράσινο» υδρογόνο.

Τράπεζα Υδρογόνου με επενδύσεις 3 δισ ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσεις ως στόχο την ενέργεια από πράσινο υδρογόνο με την Κομισιόν να θέλει την εγκατάσταση στην ΕΕ, 40 GW ηλεκτρολυτών υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της επιτροπής, Ursula von der Leyen, εξέφρασε την υποστήριξή της για το υδρογόνο λέγοντας ότι «το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό παιχνίδι για την Ευρώπη και να εντάξουμε το υδρογόνου ψηλά στην κλίμακα».

Στόχος της ΕΕ έως το 2030 είναι να παράγει δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ, κάθε χρόνο.

«Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κατασκευαστή αγοράς για το υδρογόνο, προκειμένου να γεφυρωθεί το επενδυτικό χάσμα και να συνδεθεί η μελλοντική προσφορά και ζήτηση», είπε.

Για το σκοπό αυτό, η von der Leyen ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου στην οποία θα επενδυθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου.

Καμία δημοσίευση για προβολή