Ισραήλ: Το χάσμα στην κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πια – Υπουργοί κατά Νετανιάχου

Διευρύνεται το χάσμα στην ισραηλινή ηγεσία σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χαμάς.
Οι υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου Αϊζενκοτ και Γκαντζ (AP Photo/ Tsafrir Abayov)

Συνεχώς διευρύνεται το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στην ισραηλινή ηγεσία αναφορικά με τις κινήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χαμάς.

Σε μια απολύτως «έξω από τα δόντια» συνέντευξη που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/1), ο 63χρονος πάλαι ποτέ αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και νυν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Γκάντι Aϊζενκοτ, ζήτησε η χώρα να πάει σε εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες και αρνήθηκε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι απαραίτητο, μέσα σε διάστημα μηνών, να επιστρέψει ο Ισραηλινός ψηφοφόρος στις κάλπες και να διεξαχθούν εκλογές προκειμένου να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

Ακόμα, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε ειλικρινής απέναντι στον λαό του Ισραήλ αναφορικά με τα δεδομένα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στη Χαμάς.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, όσα είπε ο Aϊζενκοτ αναδεικνύουν το διευρυνόμενο χάσμα που επικρατεί στις τάξεις της ισραηλινής πολεμικής ηγεσίας. Κεντρικά ζητήματα όπως είναι ο στόχος της απελευθέρωσης των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και τα μεταπολεμικά σχέδια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης.

Εκτός από το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, πρόσθεσε στη συνέντευξη, ότι «θα πρέπει να πούμε γενναία ότι είναι αδύνατο να επιστρέψουμε τους ομήρους ζωντανούς στο εγγύς μέλλον χωρίς συμφωνία [με Χαμάς]». Είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός για μια «σημαντική» χρονική περίοδο ως μέρος οποιασδήποτε τέτοιας συμφωνίας.

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης, του οποίου ο 25χρονος έφεδρος γιος σκοτώθηκε στη μάχη στη Γάζα τον περασμένο μήνα, είπε ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα, αλλά δεν θα επιτευχθεί μόνο μέσω στρατιωτικής δύναμης και όποιος λέει το αντίθετο «πουλά φαντασιώσεις» στο κοινό.

Σημειώνεται πως από τους συνολικά περίπου 240 ομήρους που κρατούσε η Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, περισσότεροι από 100 απελευθερώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, και από τους περίπου 135 που εξακολουθούν να κρατούνται υπό καθεστώς ομηρίας σχεδόν 30 εκτιμάται όχι έχουν πεθάνει.

Ο Αϊζενκοτ και το κόμμα της Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Μπένι Γκαντζ, εντάχθηκαν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκρότησε ο Νετανιάχου εν καιρώ πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπένι Γκαντζ και ο Νετανιάχου είναι πλήρη μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου μαζί με τον Γιόαβ Γκάλαντ, τον υπουργό Άμυνας από το κυβερνών κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου. Ο στενότερος πολιτικός σύμμαχος του Νετανιάχου, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, συμμετέχει επίσης στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης.

Αλλά το γυαλί έχει ραγίσει, παρατηρούν οι Financial Times. Ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ δεν μιλούν σχεδόν καθόλου, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τη σχέση τους, και οι κοινές συνεντεύξεις Τύπου μεταξύ των δύο και του Γκαντς που γινόντουσαν μαζί τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν σταματήσει.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τον Νετανιάχου, το γραφείο του Γκάλαντ είπε ότι «είναι επικεντρωμένος στη διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ. Η ενότητα στην κοινωνία και την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι απαραίτητη για τη νίκη μας σε αυτόν τον πόλεμο».

Η επιδείνωση των σχέσεων οξύνεται από τις εκκλήσεις πολλών Ισραηλινών για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, ακόμη και με τίμημα τη διακοπή του πολέμου – κλήσεις που έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ.

Εκ διαμέτρου αντίθετο ήταν, ωστόσο, το πνεύμα των δηλώσεων στις οποίες προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο ίδιος ο Νετανιάχου ο οποίος διαμήνυσε ότι θα συνεχιστούν οι μάχες μέχρι την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς.

«Μόνο η συνεχιζόμενη στρατιωτική πίεση θα οδηγήσει στην απελευθέρωση [των ομήρων]», είπε ο Νετανιάχου την Πέμπτη. «Η διακοπή του πολέμου πριν επιτευχθούν οι στόχοι μας θα βλάψει την ασφάλεια του Ισραήλ για γενιές».

Η μεταπολεμική Γάζα

Ένας άλλος σημαντικός τομέας διαμάχης είναι η έλλειψη σχεδίου για τη μεταπολεμική Γάζα, παρά τις απαιτήσεις για σχεδιασμό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τις αραβικές κυβερνήσεις και το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι οι εγχώριες πολιτικές ανησυχίες εμπόδισαν τον Νετανιάχου να συζητήσει το θέμα. Ο Γκάλαντ έγινε επικριτικός για το θέμα τη Δευτέρα φωτογραφίζοντας τον Νετανιάχου για την «πολιτική του αναποφασιστικότητα».

Οι σύμμαχοι του ακροδεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργού απορρίπτουν κάθε ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη στη μεταπολεμική Γάζα.

Τα αραβικά κράτη εργάζονται σε μια πρωτοβουλία για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπορούσε να προσφέρει στο Ισραήλ εξομάλυνση των σχέσεων εάν συμφωνήσει σε «μη αναστρέψιμα» βήματα προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ο Νετανιάχου απέρριψε ένα τέτοιο σχέδιο την Πέμπτη, λέγοντας ότι αντιτάχθηκε σταθερά σε ένα παλαιστινιακό κράτος και ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον «έλεγχο ασφαλείας σε όλα τα εδάφη» που προορίζονται για ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Είπα αυτή την αλήθεια στους φίλους μας, τους Αμερικανούς, και επίσης εμπόδισα την προσπάθεια επιβολής μιας πραγματικότητας που θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να μπορεί να λέει όχι, ακόμη και στους καλύτερους φίλους μας».

Ανεξάρτητα από την αραβική πρωτοβουλία, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων και να εργαστούν για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Περισσότεροι από 24.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς.

Τα μέλη όμως του υπουργικού συμβουλίου έχουν συγκρουστεί και στο παρελθόν: ο Νετανιάχου απομάκρυνε για λίγο τον Γκάλαντ τον Απρίλιο του περασμένου έτους προτού τον επαναφέρει ενόψει τεράστιων διαδηλώσεων στους δρόμους καθώς η κυβέρνηση επιδίωκε μια αμφιλεγόμενη δικαστική αναμόρφωση.

Η σχέση μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντζ επιβαρύνεται επίσης από την κοινή διακυβέρνηση το 2020. Ο συνασπισμός τους κατέρρευσε με πάταγο αφού ο Νετανιάχου διέλυσε τη μεταξύ τους συμφωνία πριν τον διαδεχθεί ο Γκαντς στην πρωθυπουργία, καταλήγουν οι Financial Times.

Καμία δημοσίευση για προβολή