Κ. Μητσοτάκης: Παρελθόν τα πολιτικά ρουσφέτια στην επιλογή διοικητών του Δημοσίου με το νέο ν/σ της κυβέρνησης

Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on-off κριτήρια και σε αυτά θα λαμβάνονται υπ' όψιν οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. Από εκεί και πέρα θα ισχύει ένα διπλό σύστημα μοριοδότησης από τον ΑΣΕΠ, με τα τεστ δεξιοτήτων και τη συνέντευξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βήμα Βουλής

Να “στεγανοποιήσει” τον κρατικό μηχανισμό από κυβερνητικές και πολιτικές παρεμβάσεις, επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται προς ψήφιση στη Βουλή, όπως επεσήμανε σήμερα σε ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό. Τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις”, όπως είπε για το νομοσχέδιο με τίτλο “Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις”.

Όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, με τις νέες ρυθμίσεις οι διοικητές Δημοσίου παύουν να είναι πια αποκλειστική προσωπική επιλογή-προνόμιο του υπουργού, ως ίσχυε σε μεγάλο βαθμό μέχρι πρόσφατα. “Σήμερα ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε μια καίρια μεταρρυθμιση στη δημόσια διοίκηση”, είπε, για να προσθέσει, ότι “θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και εισάγουμε διαδικασίες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης”.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης υποψήφιου διοικητού στο Δημόσιο μεταφέρεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενώ ειδικά για τα νοσοκομεία θα γίνεται συνολική προκήρυξη. Οι αξιολογήσεις μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα από διαφορετικές επιτροπές και όλα τα στάδια ελέγχου θα έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προθεσμίες. “Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων; Πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα σε θέσεις ευθύνης. Είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται π.χ. διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Έχει έρθει η ώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους”, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων και την κριτική που έχουν δεχθεί, τα οποία έχουν στόχο “να δούμε κατά πόσο μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται και επειδή άκουσα έντονη κριτική να πω, ότι όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια διαδικασία”.

Ο στόχος, όπωε επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και γι’ αυτό υπάρχει ο θεσμός της συνέντευξης, από την οποία θα περνούν οι 7 από τους 15 επικρατέστερους. “Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on-off κριτήρια και σε αυτά θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. Από εκεί και πέρα ένα διπλό σύστημα μοριοδότησης από τον ΑΣΕΠ με τα τεστ δεξιοτήτων και τη συνέντευξη“, πρόσθεσε ενώ είπε, ότι οι νέοι διοικητές των οργανισμών του Δημοσίου θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν στόχους και με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα μπορούν να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας ή να απομακρύνονται με βάση την επίτευξη – ή μη – των στόχων τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή