Εμπάρκγο όπλων κατά της Αγκυρας ζήτησε από την Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τον Δεκέμβριο οι τελικές αποφάσεις για κυρώσεις

Μητσοτάκης Ευρώπη

Το ορόσημο του Δεκεμβρίου έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως την καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., έθεσε ζήτημα επιβολής εμπάρκγο στις πωλήσεις όπλων προς την Αγκυρα, ενώ τόνισε ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ατζέντα της συνόδου, αλλά τελικά συζητήθηκε και υπάρχει ρητή αναφορά και αποδοκιμασίας της Τουρκίας στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

«Οταν συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο ήταν προφανές ότι έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν είναι μόνο για εμάς και την Κύπρο σημαντικό ζήτημα”, πρόσθεσε, “αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια (στην παράγραφο 21) ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις.

Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία . Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το γεγονός ότι το Oruc Reis ξαναβγήκε. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα και αυτά θα είναι επώδυνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή