Και εγένετο... "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία" - Ύστατη προσπάθεια μείωσης της ήττας στις ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει το όνομα με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές σε μια προσπάθεια  να ανατρέψει τα προγνωστικά για μεγάλη ήττα από τη Νέα Δημοκρατία.

«ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική συμμαχία» θα είναι το λογότυπο του κυβερνώντος κόμματος που θα εμφανιστεί στις αφίσες των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει όνομα και η απόφαση αυτή αποτυπώνει τους φόβους του Μεγάρου Μαξίμου για μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Αλέξης Τσιπρας γνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα «εθνικών εκλογών» και για αυτό κινητοποιεί τους απογοητευμένους ψηφοφόρους πράγμα που θα επιφέρει μια μεγάλη ήττα στο ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια που πιθανώς θα τον οδηγήσει σε επανεξέταση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, αφού μια συντριπτική ήττα στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο, θα καταστήσει την διακυβέρνηση της χώρας μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Την ίδια στιγμή οι ελπίδες για μια ευπρεπή εμφάνιση στις δημοτικές εκλογές, με δεδομένες τις επιλογές που έγιναν για τους 3 μεγάλους Δήμους, έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Η αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί. Άλλωστε η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνεται και στα ευρύτερα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για επανατοποθέτηση του κυβερνώντος κόμματος στον πολιτικό χάρτη. Με άλλα λόγια, μιλάμε για την μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Περισσότερα σε λέξεις

Με δεδομένη τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προεκλογική καμπάνια με βάση τα κυβερνητικά πεπραγμένα και να υποστηρίξει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια… όταν οι δανειστές κόβουν την δόση του 1 δις, απαιτούν αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, πιέζουν για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το Δ.Ν.Τ βγάζει «κόκκινη κάρτα», η μόνη ευπρεπής διέξοδος, το μόνο στόρι που μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, είναι η μάχη με την δεξιά. Η αναβίωση του αντιδεξιού συνδρόμου. Και σε αυτό το σχέδιο, το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη των «προοδευτικών δυνάμεων», δίνει μια υπόσταση.

Γι αυτό και η αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε «ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτικές δυνάμεις», θα συνδυαστεί με μια συντονισμένη προσπάθεια για προσεταιρισμό των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, με όχημα κινήσεις όπως η Γέφυρα, βασικό προπαγανδιστικό όπλο την Συμφωνία των Πρεσπών, που υποτίθεται ότι επαναγοράσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ευρωπαϊκής αριστεράς και εθνικιστικής δεξιάς, ενώ ρόλο συντονιστή θα παίξουν οι διάφοροι «πρόθυμοι», που είτε συμμετέχουν στις κινήσεις για τη σύγκλιση της κεντροαριστεράς, είτε προσχωρούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ