Οι ΗΠΑ παίζουν με τα νεύρα του Ερντογάν: Απαλλάσουν την Ινδία από κίνδυνο κυρώσεων για την αγορά των ρωσικών S-400

Νεύρα και απογοήτευση στην Τουρκία για τους... ινδικούς S-400

Απανωτά «χαστούκια» τρώει η Τουρκία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μετά την ενσωμάτωση της τροπολογίας Πάππας-Παλόν για τα F-16, τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει άλλο ένα χτύπημα στην Άγκυρα.

Όχι κυρώσεις στο Νέο Δελχί

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συζήτησης για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, οι βουλευτές των ΗΠΑ ενέκριναν μια νομοθετική τροποποίηση που επιτρέπει την απαλλαγή της Ινδίας από τις κυρώσεις του νόμου CAATSA για την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Η τροπολογία καλεί την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στο Νέο Δελχί για την αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος, ώστε η Ινδία να είναι σε θέση να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απειλών από την Κίνα.

«Οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ινδίας»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ινδίας απέναντι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Κίνα. Εργάζομαι σκληρά για να ενισχύσω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και να διασφαλίσω ότι η Ινδία μπορεί να αμυνθεί κατά μήκος των ινδο-κινεζικών συνόρων», είπε ο Ινδοαμερικανός βουλευτής Ρο Χάννα, που εισηγήθηκε την τροπολογία. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την αγορά πέντε συστημάτων αεράμυνας S-400.

Άγκυρα στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης

Η απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Κοινοτήτων κάνει την Άγκυρα κυριολεκτικά να… αφρίζει από το κακό της, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ επέβαλαν βαρύτατες κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας όταν αρνήθηκε να ακυρώσει την αγορά του ίδιου ακριβώς συστήματος από τη Ρωσία, επικαλούμενη μεγάλο κόστος του αντίστοιχου αμερικανικού Patriot. Μάλιστα, λόγω της αγοράς του συστήματος S-400 η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, ενώ το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι περαιτέρω αγορές από τη Ρωσία θα επισύρουν ακόμα σοβαρότερες κυρώσεις.

Τεράστιο «αγκάθι»

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι S-400 αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι η Άγκυρα θα πρέπει κυριολεκτικά να… πετάξει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα (δηλαδή, να «πετάξει» περίπου 2,5 δισ. δολάρια) και ότι σε αντίθετη περίπτωση οι κυρώσεις -που προκαλούν τεράστια ζημιά στις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας- δεν πρόκειται να αρθούν. Μάλιστα, η Ουάσινγκτον απέρριψε κατηγορηματικά πρόταση της Άγκυρας για μεταφορά του συστήματος στα Κατεχόμενα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποίησε ως προηγούμενο τους S-300 που αγόρασε η Κύπρος και τελικά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Σκληρότατος νόμος

Ο νόμος CAATSA που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το 2017 προβλέπει σοβαρότατες κυρώσεις για τα κράτη-συμμάχους ή εταίρους των Αμερικανών που παραβιάζουν το εμπάργκο αγοράς οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία ή συνεργάζονται με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, με την ψήφιση του νόμου, ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι προειδοποίησε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει στην αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35, επί ποινή κυρώσεων, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για ακυρώσεις αγορών οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή