Και ο Άρειος Πάγος στη δίνη της κρίσης Ελλάδας-Ρωσίας για χάρη του «Mr. Bitcoin»

Η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Μόσχας φαίνεται πως έχει και άλλες προεκτάσεις, έστω και… εξ αντανακλάσεως.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στον Άρειο Πάγο ο οποίος απέρριψε το αίτημα να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Αλεξάντερ Βίνικ, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του κρυπτονομίσματος» (bitcoin) αλλά, σύμφωνα με τον νόμο, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός επί της Δικαιοσύνης έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση καθώς έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση του 38χρονου Ρώσου στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνήγορό του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο κ. Κοντονής μπορεί να αποφασίσει ακόμη και για την έκδοση του εντολέα του στη Ρωσία-ο ίδιος μάλιστα συναινεί προς αυτή την κατεύθυνση-, οι Αρχές της οποίας επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης (σ.σ.: ο Βίνικ κατηγορείται στις ΗΠΑ για ξέπλυμα ποσού 4 δις. δολαρίων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων).

Βαρύ κλίμα

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, όταν, λίγες μέρες μετά τις «αποκαλύψεις» για ρωσικό δάκτυλο στην υπόθεση του μακεδονικού, το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση του «mr Bitcoin» Αλ. Βίνικ, στη Γαλλία  ικανοποιώντας το διεθνές ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών. Οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέα της έδρας, Ειρήνης Χρυσογιάννη. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, πάντως, μετά τη απόφαση, υπέβαλε έφεση εναντίον της ετυμηγορίας των ελληνικών αρχών.

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως η  Ρωσία δε θα αγνοήσει την απόφαση αυτή της Ελλάδας, και συμπλήρωσε ότι επίκειται περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Η ανακοίνωση προφανώς προσέθεσε στο ήδη ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών, η οποία όμως δεν είναι πρωτόγνωρη αφού ανάλογες αντιδράσεις είχαμε δει και στο παρελθόν, στο μακρινό πια 2011 με την υπόθεση του ηγούμενου Εφραίμ. Τότε, το Ρωσικό ΥΠ.ΕΞ είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωση που είχε γίνει δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, την επομένη κιόλας ημέρα της έκδοσης εντάλματος προσωρινής κράτησης του… περιώνυμου ιερωμένου.

Η υπόθεση «Λίπος»

Επιπλέον, οι Ρώσοι παρακολουθούν στενά και για το θέμα του Γεωργιανού Λάσα Σουσανσβίλι, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της ρωσικής μαφίας και είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «το λίπος». Η υπόθεση Σουσανσβίλι θα συζητηθεί στο ακροατήριο μεθαύριο Παρασκευή, 20 Ιουλίου

[more]

Ο 57χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο κατά την διάρκεια κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Ο φερόμενος ως αρχηγός της ρωσικής μαφίας, είχε αποφυλακιστεί το 2015 για λόγους υγείας οπότε και επανήλθε  κλοπές και τις διαρρήξεις, με λεία περίπου 1 εκατ. ευρώ. Οι γαλλικές αρχές αποδίδουν στο Λίπος τον τίτλο ηγετικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές, ξεπλένοντας τα κλοπιμαία.

Το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απάντησε θετικά στο αίτημα της Γαλλίας για την έκδοση του Σουσανβίλι, υπό τον όρο της επαναμεταγωγής του στην Ελλάδα, όταν ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, καθώς στη χώρα μας έχει ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες.

Ο συγκεκριμένος φέρεται ως επικεφαλής του τεράστιου συνδικάτου στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε θέσει ως στόχο την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Σουσανασβίλι «τον Νο 1 κακοποιό του κόσμου».

Ο σκληρός Γεωργιανός δεν είχε αφήσει αναπάντητη τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου και μάλιστα σε μια επίδειξη δύναμης έστειλε εξώδικο διαμαρτυρίας στην αμερικανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας υβριστικούς και αναληθείς τους ισχυρισμούς του πλανητάρχη.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή