Και το όνομα αυτής, AUKUS: Νέα αμυντική συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν κυριολεκτικά τα… μαύρα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας μια νέα αμυντική συνέργασία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας με επίκεντρο την ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και την αυξανόμενη ισχύ της στην περιοχή.

Το βλέμμα στην Κίνα

Οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν τη νέα συνεργασία με την ονομασία AUKUS -από τα αρχικά των Αυστραλίας (Australia), Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States)- η οποία έχει ως στόχο έχει να διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς, όπως ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών».

Πρώτο βήμα, πυρηνικό υποβρύχιο για την Αυστραλία

Το πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής θα είναι η κατασκευή του πρώτου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου για την Αυστραλία, το οποίο, ωστόσο, θα είναι εξοπλισμένο με συμβατικά όπλα, όπως υπογράμμισαν επανειλημμένα οι τρεις ηγέτες. Χωρίς, βέβαια, κανένας να την αναφέρει, η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο της νεάς αυτής συμμαχίας και στο πλαίσιο αυτό, ΗΠΑ και Βρετανία επιδιώκουν να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Αυστραλίας, η οποία παίζει κομβικό ρόλο στις ισορροπίες στην περιοχή.

Μπάιντεν: Ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό

Μιλώντας για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να εμβαθύνουμε και να επισημοποιήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών μας, γιατί όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό, μακροπρόθεσμα». «Επενδύουμε στην μεγαλή πηγή ισχύος μας, τις συμμαχίες μας. […] Η πρωτοβουλία αυτή θα διασφαλίσει ότι ο καθένας μας θα έχει τις πιο σύγχρονες ικανότητες που θα μας επιτρέψουν να αμυνθούμε ενάντια σε ταχέως εξελισσόμενες απειλές».

Τζόνσον: Η AUKUS θα μας φέρει πιο κοντά από ποτέ

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι οι τρεις χώρες «είναι φυσικοί σύμμαχοι -μπορεί να είμαστε χωρισμένοι γεωγραφικά, αλλά τα συμφέροντα και οι αξίες μας είναι κοινές. Η συμμαχία AUKUS θα μας φέρει πιο κοντά από ποτέ, δημιουργώντας μια νέα αμυντική συνεργασία και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και την ευημερία». «Η συνεργασία θα γίνει όλο και πιο ζωτικής σημασίας για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και, κατ’ επέκταση, να προστατεύουμε τους ανθρώπους μας στις χώρες μας».

Μόρισον: Όχι πυρηνικά όπλα στο υποβρύχιο

Όσον αφορά στον Αυστραλό πρωθυπουργό, o Σκοτ Μόρισον, αφού εξήρε τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς τους αλλά και στις κοινές αξίες τους, ανακοίνωσε την κατασκευή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην Αδελαΐδα και υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι το σκάφος δεν θα εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα: «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή