Κάμερον (Βρετανός ΥΠΕΞ): Κάλεσε το… Αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Το ευαίσθητο ζήτημα της έκτασης και της διάρκειας της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία, αποτελεί ένα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που έχει διχάσει τους πολιτικούς της, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις, ταυτόχρονα όμως και την αγωνία της Ε.Ε., στην οποία πλέον δεν συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάμερον - Μπλίνκεν

Να εγκρίνει νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία κάλεσε χθες το Αμερικανικό Κογκρέσο ο… νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, το ευαίσθητο ζήτημα της έκτασης και της διάρκειας της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία, αποτελεί ένα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που έχει διχάσει τους πολιτικούς της, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις, ταυτόχρονα όμως και την αγωνία της Ε.Ε., η οποία δεν διαθέτει τους πόρους και εν πάσει περιπτώσει δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ στην πολεμική χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Η Βρετανική διπλωματία ακολουθεί μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit).

“Δεν ανησυχώ για την ισχύ, την ενότητα, την ομοφωνία και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού… Φοβάμαι ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει”, δήλωσε ο κ.Κάμερον κατά τη διάρκεια φόρουμ για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον. “Πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι θα τους δώσουμε όπλα, οικονομική στήριξη, ηθική στήριξη, διπλωματική στήριξη, αλλά πάνω απ’ όλα τη στρατιωτική στήριξη που μπορεί να κάνει τη διαφορά”, πρόσθεσε μιλώντας στο Aspen Security Forum, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του κ.Κάμερον στις ΗΠΑ από τότε που διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στο μέσον Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη το Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει στην έγκριση ενός μεγάλου οικονομικού πακέτου αξίας άνω των 106 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ που έχει ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και το οποίο περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια τόσο προς την Ουκρανία, όσο και προς το Ισραήλ. “Πρέπει να στείλουμε αυτά τα χρήματα στους Ουκρανούς”, υπερθεμάτισε ο κ.Κάμερον.

“Πρέπει να τους στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα χάσει, διότι αν δεν ψηφιστούν αυτά τα χρήματα, μόνο δύο άνθρωποι θα χαμογελάσουν: ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία και ο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα [σ.σ.: Αμφότεροι, πρόεδροι των χωρών τους]. Και δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ δεν θέλω να τους κάνω δώρο Χριστουγέννων”, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Μιλώντας αργότερα, έπειτα από συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επέμεινε ότι είναι ανάγκη “να βοηθήσουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να μπορέσει να αντισταθεί στην παράνομη εισβολή του Πούτιν”. Επίσης, απέρριψε την άποψη πως η Ουκρανική αντεπίθεση, που ξεκίνησε τον Ιούνιο εναντίον των Ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία, είναι αποτυχημένη, εκτιμώντας ότι σημειώνονται “πρόοδοι”. “Αν κοιτάξουμε τη γενική εικόνα του τι συμβαίνει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, πρόκειται για μαζική ήττα του Πούτιν”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ.Κάμερον.

Καμία δημοσίευση για προβολή