Κάνει την κρίση ευκαιρία: Ο Χάμπεκ θέλει η Γερμανία να ανοικοδομήσει την Ουκρανία

Την κρίση ευκαιρία κάνει η Γερμανία. Στο έδαφος της Ουκρανίας βλέπει το oικονομικό μέλλον της χώρας του ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στο έδαφος της Ουκρανίας βλέπει το oικονομικό μέλλον της Γερμανίας ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Φτάνοντας την Πέμπτη στο Κίεβο με μια αντιπροσωπεία προϊσταμένων της αμυντικής και ενεργειακής βιομηχανίας, ο αντικαγκελάριος σκοπεύει να συνδέσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας του με την επόμενη μέρα του πολέμου, από την παραγωγή όπλων μέχρι την ανθεκτικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, βλέποντας μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για το μέλλον.

Επιπλέον, αναλυτές λένε ότι το πεδίο της μάχης που παραμένει ακόμα ζωντανό μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαστήριο για τις εταιρείες όπλων για να δοκιμάσουν την τελευταία στρατιωτική τεχνολογία τους.

«Η γερμανική αμυντική βιομηχανία υποστηρίζει τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία με την προσήλωσή της στην Ουκρανία», είπε ο Χάμπεκ σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Οι ιδιωτικές επενδύσεις τους συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της χώρας».

Η δήλωση αυτή ωστόσο έρχεται τη στιγμή που το Βερολίνο δεν σταματά να δέχεται επικρίσεις από το Κίεβο για την άρνησή του να προμηθεύσει την χώρα με πυραύλους Taurus.

Η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία συμμαχίας αεράμυνας για την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, καλώντας τους συμμάχους να βρουν και να χρηματοδοτήσουν επιπλέον συστήματα για την καταπολέμηση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Κατασκοπεύοντας επενδυτικές ευκαιρίες που θα επιβιώσουν περισσότερο από τον πόλεμο με τη Ρωσία, ο αμυντικός κατασκευαστής Rheinmetall έχει ήδη πει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει εργοστάσια παραγωγής εντός της Ουκρανίας — για συντήρηση οχημάτων και βλημάτων.

Η δημιουργία εργοστασίων στην Ουκρανία προσφέρει ταυτόχρονα για τη Γερμανία μια γρήγορη αγορά, με χαμηλό κόστος παραγωγής και εξασφαλισμένη ζήτηση, καθώς και την ευκαιρία για νέες τεχνικές καινοτομίες, δήλωσε ο Guntram Wolff, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Ό,τι κι αν παράγετε εκεί, μπορείτε να δοκιμάσετε και να καινοτομήσετε συνεργαζόμενοι με τοπικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη νέων συστημάτων αιχμής», είπε ο Wolff. «Αυτή είναι η πραγματική επιχειρηματική υπόθεση. Είναι σαν εργαστήριο».

Πριν ταξιδέψει στο Κίεβο, ο Χάμπεκ φιλοξένησε στελέχη σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τον Μάρτιο με στόχο να ανακαλύψει πώς μπορεί η Γερμανία να ενισχύσει την αμυντική παραγωγική ικανότητα της για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η αντιπροσωπεία που πήρε ο Χάμπεκ μαζί του περιλαμβάνει εκπροσώπους από τις εταιρείες όπλων Rheinmetall και Diehl, οι οποίες πρόκειται να παραδώσουν κρίσιμο εξοπλισμό όπως το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, δήλωσε στο POLITICO αξιωματούχος με γνώση του ταξιδιού. Άλλοι, όπως η FAE-Group και η Quantum Systems, που παρέχουν οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και drones αναγνώρισης, βρίσκονται επίσης στην επίσκεψη.

Τις επόμενες ημέρες, ο Χάμπεκ και η κυβέρνηση του Κιέβου αναμένεται να ξεκινήσουν πολλά έργα βιομηχανικής συνεργασίας Γερμανίας-Ουκρανίας — ορισμένα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Δίκτυα ενέργειας

Επίσης, μέρος της αντιπροσωπείας είναι δύο ενεργειακές εταιρείες που έχουν επιφορτιστεί με την εξασφάλιση της αποκεντρωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσοι βρέθηκαν στη συνάντηση με τον Χάμπεκ με το νυχτερινό τρένο από την Πολωνία στο Κίεβο κλήθηκαν να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σπίτι και ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να αρνηθούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, δήλωσε στο Politico  αξιωματούχος που γνωρίζει για το ταξίδι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο.

Το ταξίδι ξεκίνησε αμέσως μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τον Χάμπεκ να ταξιδεύει στην Ανατολική Πολωνία για να συναντήσει την αντιπροσωπεία. Από εκεί, η ομάδα συνέχισε με νυχτερινό τρένο για το Κίεβο, φτάνοντας τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/4).

Πήγες που γνωρίζουν για το συγκεκριμένο ταξίδι, αποκάλυψαν στο Politico πως ο Χάμπεκ είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος με τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι δεσμεύσεις για προμήθειες στο Κίεβο από τους συμμάχους που αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

  • Με πληροφορίες από Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή