Κατά 27% αυξήθηκε το clawback στο πρώτο εξάμηνο για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα

Στα 457 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές στον ΕΟΠΥΥ για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020

Υποχώρησε ο ρυθμός αύξησης του clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όμως το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου, εμφανίζεται αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες το clawback για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν 234 εκατ. ευρώ έναντι 160 εκατ. ευρώ το 2019, ήτοι αύξηση 46%. Το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε στο 11% με το clawback να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 220 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Συνολικά μιλάμε για επιβαρύνσεις προς τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω clawback προς τον ΕΟΠΥΥ της τάξης των 457 εκατ. ευρώ για το σύνολο των πρώτων 6 μηνών του έτους. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό τότε για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα οι εταιρείες θα υποχρεωθούν σε επιστροφές πάνω από 900 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020. Το ποσό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο και ελπίδες υπάρχουν μόνο μέσω των συμψηφισμών με επενδύσεις αλλά και το ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Healthmag.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή