Καταφύγιο η Ευρώπη στο “ξέπλημα μαύρου χρήματος” – Τα “βρώμικα μυστικά” των τραπεζών

“Βρώμικο μυστικό” της Ευρώπης χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελούν καταφύγιο για το «μαύρο» χρήμα, που προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών έως και από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η αποκάλυψη των στοιχείων γίνεται από τις αμερικανικές αρχές, ενώ η Ευρώπη κινείται νωχελικά προς την επίλυση του προβλήματος, ενώ τα σκάνδαλα που ξεσπούν το ένα μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος.

Σε πρόστιμο ύψους 1,9 δισ. δολαρίων καταδικάστηκε το 2012 η βρετανική HSBC για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από εμπορία ναρκωτικών, τρομοκρατικές ομάδες και συναλλαγές με χώρες που έχουν δεχθεί οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, όπως για παράδειγμα το Ιράν.

Για αντίστοιχες συναλλαγές με το Ιράν, την Κούβα και το Σουδάν η γαλλική BNP Paribas, η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως, τιμωρήθηκε το 2014 με πρόστιμο σχεδόν 9 δισ. δολαρίων, ενώ το 2015 για τον ίδιο λόγο η γερμανική Commerzbank πλήρωσε στις αμερικανικές αρχές πρόστιμο 1,45 δισ. δολαρίων. Το πιο πρόσφατο και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ήρθε στο φως το 2018, όταν η Danske Bank της Δανίας κατηγορήθηκε για ξέπλυμα 230 δισ. δολαρίων.

Τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης αποτελούν απόδειξη της προθυμίας τους να δεχθούν το «μαύρο» χρήμα. Εξ ου και το ότι οι πιο πρόσφατες κατηγορίες πως 1 τρισ. δολάρια έχει διοχετευθεί στην Ευρώπη από τη Ρωσία εντυπωσίασε μόνο ελάχιστους. Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Μπράουντερ, χρηματοοικονομικός σύμβουλος που είχε παλαιότερα υποβάλει καταγγελία κατά της Danske Bank, κατηγόρησε τη σουηδική Swedbank για ξέπλυμα 176 εκατ. δολαρίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα 230 δισ. δολάρια που ξέπλυνε η Danske Bank αποτελούν μόνο «το ένα τέταρτο κεφαλαίου που υπολογίζεται πως διέφυγε» από τη Ρωσία.

Η διοχέτευση του παράνομου πλούτου σε Ευρώπη και Αμερική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θείο δώρο για τη Δύση, αφού αύξησε τη ζήτηση ακινήτων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Μόντε Κάρλο. Δίνεται έτσι μια πολύ απλή εξήγηση στην αδράνεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή