Καταργήθηκε το άσυλο της ανομίας – Τέλος στις γιάφκες των κουκουλοφόρων και στις αποθήκες των πυρομαχικών για μπαχαλάκηδες.

Στιγμιότυπα στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο την 6η Δεκεμβρίου 2018

H κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου της παρακμής, όπως εκφυλισμένο και κακοποιημένο το γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια -με διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες-είναι γεγονός.

Οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης το υπερψήφισαν στη Βουλή. Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του δήλωσε ένα αμήχανο «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών απο την ψηφοφορία, εκτιθέμενος στον πυρήνα των οπαδών του, που θα προτιμούσαν να δώσει ουσιαστική μάχη για ένα θέμα που αποτελούσε επί χρόνια σημαία της Αριστεράς.

Πιθανολογείται μάλιστα ότι η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία έγινε για να μην εκτεθεί από βουλευτές του που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως θα ψήφιζαν «ναι» στην κατάργηση του ασύλου, όπως άλλωστε έπραξαν και το 2011, ευρισκόμενοι στα… διπλανά έδρανα της Βουλής.

Σε ότι αφορά τη στάση του κόμματος της Κυρίας Γεννηματά, ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως “ντροπιαστική άρνηση του Κινήματος να πάρει θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημοκρατική παράταξη”.

Μητσοτάκης: «Πανεπιστήμια δίχως τον φόβο, μίσος και καταστροφές»

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ασύλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «μεταρρύθμιση που υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών».

«Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα και ότι η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει τα παιδιά της» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Και πρόσθεσε:

  • «Σήμερα οι χώροι των Πανεπιστημίων βανδαλίζονται και λεηλατούνται.
  • Στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει.
  • Στο Αριστοτέλειο τα ναρκωτικά διακινούνται δημόσια.
  • Στα υπόγεια των ιδρυμάτων ανακαλύπτονται αποθήκες πυρομαχικών.
  • Σχολές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας των κουκουλοφόρων.
  • Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και η πραγματικότητα αυτή υπονομεύει το κύρος και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων».

«Στόχος τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας, είπε. Να μένουν όλη μέρα ανοιχτά στον κάθε νέο για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Να είναι δεξαμενές φρεσκάδας στη σκέψη ολόκληρης της χώρας. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών».

Τσίπρας: «Ιδεολογική εμμονή της ΝΔ απέναντι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο»

«Η σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της, αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ασύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

  • «Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε με το άσυλο που έχουμε σήμερα υπάρχει πρόβλημα ούτε με τα υπαρκτά κρούσματα βίας και παραβατικότητας έχετε εσείς θέμα».
  • «Η εκτίμησή μου είναι ότι η ΝΔ επιλέγει, φέρνοντας εσπευσμένα το ζήτημα, να πάει σε μια πρώτη ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την Αριστερά και προοδευτική παράταξη στο σύνολό της».

Κατάργηση του ασύλου της ανομίας

Η κατάργηση του ασύλου της ανομίας και η ενίσχυση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο παραδόθηκε. Μεταφέρθηκαν από εκεί δημόσιες υπηρεσίες μέχρι και στάση των λεωφορείων. Αντί να κυνηγήσει αυτούς που έκαιγαν λεωφορεία, η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε τα δρομολόγιά τους.

Στη συνέχεια οι κάτοικοι άρχισαν να μετακομίζουν ή να κλείνονται από νωρίς στο σπίτι τους και οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Αποτέλεσμα να παραλύσει η ζωή σε μια ολόκληρη συνοικία.

Ανάλογες ήταν και οι εμπειρίες των φοιτητών και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Αυτή την οπισθοδρομική τάση ετών επιδιώκει να ανακόψει ο νόμος αυτός που καταργεί το άσυλο στην ανομία. Όχι μόνο αποκαθιστώντας την ηρεμία μέσα και γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά προβάλλοντας και ένα διαφορετικό μοντέλο καθημερινότητας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή