Κάτι τρέχει στη Ρωσία: Η Gazprom επιδιώκει να δημιουργήσει μισθοφορικό στρατό, στα πρότυπα της Ομάδας Βάγκνερ

Καταστάσεις που δεν εξηγούνται εύκολα φαίνεται ότι διαμορφώνονται στη Ρωσία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, τα οποία επικαλούνται επίσημα έγγραφα από τη Ρωσία, ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου, Gazprom, επιδιώκει να δημιουργήσει αυτό που περιγράφεται με τον όρο «μισθοφορικός στρατός», με το αιτιολογικό των αυξημένων αναγκών ασφαλείας των υποδομών της. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Liberation, o Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, επικαλούμενος την «Παράγραφο 1 του άρθρου 97 του ομοσπονδιακού νόμου για την ασφάλεια σύνθετων εγκαταστάσεων καυσίμου και ενέργειας» αποφάσισε να «παραχωρήσει στη δημόσια ανώνυμη εταιρεία “Gazprom Neft” το δικαίωμα να ιδρύσει έναν ιδιωτικό οργανισμό ασφάλειας».

Μισθοφόροι και Ρωσία

Έγγραφο που περιήλθε στα χέρια ουκρανικών υπηρεσιών και εν συνεχεία πέρασε στη Δύση, αναφέρει ότι ήδη έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την ίδρυση του μισθοφορικού στρατού της Gazprom, σύμφωνα με το οποίο, στην εταιρεία ασφάλειας της επιχείρησης θα συμμετέχουν η «PJSC Gazprom Neft» με ποσοστό 70% και η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας «Staff-Center», με 30%. Σημειώνεται ότι στη Ρωσία η δημιουργία μιας στρατιωτικής «οργάνωσης» είναι νόμιμη για τις εταιρείες πετρελαίου και ενέργειας και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν έναν «ιδιωτικό οργανισμό ασφάλειας».

Στη Ρωσία τυπικά απαγορεύονται οι ιδιωτικοί στρατοί, ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί μέσω ειδικών συμφωνιών και καταστατικών να επιτρέψει τη δημιουργία και λειτουργία μισθοφορικών δυνάμεων, όπως, για παράδειγμα η Ομάδα Βάγκνερ, την οποία δημιούργησε ο «σεφ του Πούτιν», Γεβγένι Πριγκόζιν, και η οποία δρα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Gazprom για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού δεν περιορίζεται στον τομέα της ασφάλειας των ευαίσθητων εγκαταστάσεών της, αλλά «μπαίνει στα χωράφια» της Ομάδας Βάγκνερ ως πιθανό «αντίπαλο δέος», αξιοποιώντας τον τεράστιο πλούτο του κολοσσού του αερίου.

Δύσκολη η δράση στην Ουκρανία

Οι ίδιοι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν δύο πράγματα:

  • πρώτον, δεδομένης της ειδικής σχέσης με το Κρεμλίνο του CEO της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, η απόφαση για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού προφανώς έχει λάβει το πράσινο φως από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και
  • δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο οι μισθοφόροι της Gazprom να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όπως συμβαίνει με την Ομάδα Βάγκνερ, καθώς χρειάζεται χρόνος και κόπος για την εκπαίδευση μιας ελίτ ιδιωτικής στρατιωτικής μονάδας, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Ομάδα Βάγκνερ καταφεύγει στη στρατολόγηση καταδίκων, προκειμένου να πυκνώσει τις τάξεις της.

Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο, δεδομένων και των προσφάτων επισκέψεων του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χώρες της Αφρικής, η Gazprom να συστήνει τον μισθοφορικό στρατό της προκειμένου να τον αξιοποιήσει σε τέτοιες περιοχές, όπως έγινε, π.χ., με την Ομάδα Βάγκνερ στη Λιβύη. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η εταιρεία, από την ώρα που διέρρευσαν τα έγγραφα, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή