Kεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Aναβολή στο νέο όνομα – Τι παραδέχεται ο Τσίπρας για τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Ενταση ανάμεσα στον Βρούτση και τον Πολάκη

Να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια που κατατρώει τον ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη της εκλογικής ήττας επιχείρησε χθες ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Θέλοντας να παρέμβει στο κλίμα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος, με τα συντροφικά μαχαιρώματα να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, κυρίως για το φλέγον ζήτημα της διεύρυνσης αλλά και την εφεξής στρατηγική, ο κ. Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αν και όλοι περίμεναν ότι η πρόταση σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ονόματος του κόμματος θα γινόταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα την κάνει στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπου συμμετέχουν και οι «πασοκογενείς» με ισχυρή παρουσία και μόνο αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάει σε δημοψήφισμα.

“Σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από την ΚΕ. ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τη γνώμη των μελών μας, για το ζήτημα αυτό. Θα μπορούσαμε. Αλλά αυτό θα είχε νόημα μόνο ανά αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας. Στο βαθμό που αυτή δε θα προκύψει δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

Σημείωσε ότι ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων». Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη».

«Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαινεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα».

«Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας», είπε.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε γερή δόση κριτικής  στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία κατηγόρησε για πρόσδεση στο νεοφιλελευθερισμό με κάποιες ακροδεξιές πτυχές και παντελή ανικανότητα διαχείρισης μείζονων ζητημάτων. “Άρα οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Χρειάζεται γι αυτό εγρήγορση δεν χωρά εφησυχασμός. Το πολιτικό σκηνικό είναι ήδη ρευστό, δυστυχώς για την χώρα”, υπογράμμισε

Επεισόδιο ανάμεσα σε Πολάκη – Βούτση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν ο κ. Πολάκης άσκησε κριτική στο κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν εμπεριέχει την απαιτούμενη αυτοκριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχασε τη μάχη της εξουσίας, γιατί κυβέρνησε με τους θεσμούς που άφησαν οι προηγούμενοι και δεν άλλαξαν τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Μάλιστα, επ’ αυτού άφησε αιχμές κατά του κ. Βούτση, για το γεγονός ότι δεν άλλαξε τον Κανονισμό της Βουλής αναφορικά με το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα να χάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των καναλιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν  πολιτική απόφαση.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής, ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Στέλιος Παππάς, φωνάζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζει η σειρά των ομιλητών και να έχουν προνομιακή μεταχείριση τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Νίκος Βούτσης ξέσπασε λέγοντας πως «είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» και εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, σημειώνοντας, μάλιστα, πως «ουδέποτε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο»

Καμία δημοσίευση για προβολή