Κίνα: Για πρώτη φορά αρνητικό πρόσημο στις άμεσες ξένες επενδύσεις

Η Moody's υποβάθμισε την Κίνα

Αρνητικά γύρισε ο δείκτης των ξένων επενδύσεων στην Κίνα για πρώτη φορά – από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία – υποδεικνύοντας τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα λόγω αφενός των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, αφετέρου υψηλότερων αποδόσεων σε άλλες αγορές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταγράφει τις νομισματικές ροές που συνδέονται με οντότητες ξένης ιδιοκτησίας στην Κίνα.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο ισοζύγιο πληρωμών της Κίνας μειώθηκαν κατά 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή για το συνάλλαγμα. Ο δείκτης καταγράφει τις νομισματικές ροές που συνδέονται με οντότητες ξένης ιδιοκτησίας στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που μίλησαν στο Bloomberg, η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στο μέτρο του ισοζυγίου πληρωμών είναι ενδεικτική της μικρότερης προθυμίας από ξένες εταιρείες να επανεπενδύσουν στην Κίνα τα κέρδη που αποκόμισαν από εκεί. Αυτό οφείλεται στις τεταμένες σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση και στην αυξανόμενη ελκυστικότητα της διατήρησης κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς οι προηγμένες οικονομίες έχουν αυξήσει τα επιτόκια ενώ η Κίνα τα μειώνει για να τονώσει την οικονομία.

Τα δεδομένα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι «υπάρχουν περισσότερες αποεπενδύσεις παρά νέες επενδύσεις», υπογράμμισε στο Bloomberg η Μισέλ Λαμ, οικονομολόγος για την Ευρύτερη Κίνα στη Societe Generale. «Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό. Νομίζω ότι είναι απλώς η συνεχής διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Η εμπιστοσύνη θα πάρει χρόνο για να ανακάμψει μετά τα πιο υποστηρικτικά μέτρα [για την προσέλκυση επενδύσεων]».

Ο άλλος βασικός δείκτης εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας, το οποίο δημοσιεύει το υπουργείο Εμπορίου, κατέγραψε πτώση 8,4% τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Το μέτρο αυτό καταγράφεται σε γιουάν και μπορεί να επηρεαστεί από τη μείωση της αξίας του κινεζικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ.

Το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Όμως, ξένα επιχειρηματικά λόμπι στη χώρα πιέζουν για μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang «έχει καλό ιστορικό στις ξένες επενδύσεις, έχοντας εξασφαλίσει την επένδυση της Tesla στη Σαγκάη και είναι πιθανό να είναι προορατικός στην αναζήτηση ξένων επενδύσεων», αναφέρει ο Wrigley, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Pantheon Macroeconomics.

«Αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση, δεδομένης της χλιαρής προοπτικής για την ανάκαμψη της κατανάλωσης στην Κίνα και τις γεωπολιτικές εντάσεις».

Εκτός από τις ΑΞΕ, οι ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου σε κινεζικές εταιρείες ήταν επίσης αδύναμες φέτος λόγω ανησυχιών για οικονομική ανάπτυξη και καλύτερες αποδόσεις αλλού. Ξένα κεφάλαια πούλησαν μετοχές της ηπειρωτικής χώρας αξίας 172 δισεκατομμυρίων γιουάν το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο . Αυτό απειλεί να μετατρέψει τις φετινές ξένες ροές αρνητικές για πρώτη φορά από τότε που η Κίνα άνοιξε μια δεύτερη σύνδεση διαπραγμάτευσης μετοχών ηπειρωτικής χώρας-Χονγκ Κονγκ στα τέλη του 2016.

Η κατοχή ομολόγων από ξένους θεσμικούς επενδυτές στη διατραπεζική αγορά της Κίνας μειώθηκε από το ρεκόρ 4 τρισεκατομμυρίων γιουάν το 2021 σε 3,19 τρισεκατομμύρια γιουάν στα τέλη Σεπτεμβρίου , σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

  • Με πληροφορίες από Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή