Κώστας Μποτόπουλος

Η αναβάθμιση της οικονομίας, οι υποκλοπές και οι καλές ειδήσεις που περνούν απαρατήρητες

Του Κώστα Μποτόπουλου
 
 

Δεν αποτελεί, φυσικά, πυξίδα –ποιος μπορεί να ξέρει καλύτερα για εμάς από εμάς τους ίδιους;– είναι ωστόσο λάθος να αγνοείται ή να σνομπάρεται: ο λόγος για τον τρόπο που βλέπουν την Ελλάδα οι “απέξω”, ιδίως τα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η επικαιρότητα προσφέρει εύγλωττα παραδείγματα. Τον τελευταίο καιρό τα ξένα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με την Ελλάδα κυρίως με αφορμή την πιστοληπτική αναβάθμιση της οικονομίας της και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η αναβάθμιση και οι δομικές αλλαγές

Οι αναφορές στο πρώτο πεδίο αντιμετωπίστηκαν από το εγχώριο σύστημα και την κοινή γνώμη είτε ως “αποδείξεις οριστικής επιτυχίας” -κάτι που δεν είναι, για τους λόγους που εξηγήθηκαν εδώ πριν από δυο βδομάδες: η αναβάθμιση είναι θετική, αλλά οι δομικές αλλαγές, στις οποίες έχουμε μείνει πίσω, πολύ σημαντικότερες- είτε ως “κυβερνητική προπαγάνδα” -που επίσης δεν είναι, και πάντως δεν είναι μόνο αυτό.

Οι υποκλοπές και οι υπερβολές

Οι επικρίσεις για τις υποκλοπές, αντιστοίχως αλλά αντιστρόφως,  λοιδωρήθηκαν από την κυβέρνηση -κακώς και από άποψη ουσίας και από άποψη τακτικής- και εξυμνήθηκαν από όσους την αντιπολιτεύονται -επίσης κακώς, γιατί, στο μέτρο που εκφράζουν μια πραγματικότητα, η πραγματικότητα αυτή δεν χρειάζεται να εισαχθεί από το εξωτερικό για να ακουστεί (αρκετοί, εξάλλου, έχουμε κάνει τις ίδιες και βαρύτερες διαπιστώσεις και στηλιτεύσεις στον εγχώριο Τύπο).

Οι καλές ειδήσεις που περνούν απαρατήρητες

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ειδήσεων: αυτές που περνούν εντελώς απαρατήρητες, ενώ δεν θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολλές αναφορές των ξένων Μέσων (τελευταίο παράδειγμα ένα κείμενο στην ιστοσελίδα του Euronews την 1η Νοεμβρίου) στην αύξηση και βελτίωση των υποδομών και των επιδόσεων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Στοιχηματίζω ότι ελάχιστοι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν, κι ακόμα λιγότεροι αξιολογούν όπως τους αρμόζει, τα στοιχεία που δίνει αυτό το ρεπορτάζ.

Το 2023 είχαμε για πρώτη φορά κάλυψη πάνω από το μισό, και για κάποιες ώρες του συνόλου, των αναγκών σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές. Έχουν επιπλέον εκπονηθεί και παρουσιαστεί σχέδια για κάλυψη ενάμιση εκατομμυρίου νοικοκυριών από θαλάσσιες εγκαταστάσεις ως το 2030, με επιλογή -ήδη- των 25 περιοχών στις οποίες θα μπορεί να γίνει μια τέτοια εγκατάσταση, καθώς και δημοσίευση -τρέξτε στο διαδίκτυο- μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που “απαντά” στις αντίστοιχες ανησυχίες.

Εξίσου σημαντικά θέματα με την ΕΥΠ και πιο σημαντικά από τον Κασσελάκη, δεν νομίζετε;

Κώστας Μποτόπουλος

Καμία δημοσίευση για προβολή