Κλοιός αμερικανικών πιέσεων προς τον Ερντογάν. Μετά τις κυρώσεις για τους S-400, οι ΗΠΑ φέρνουν σε πρώτο πλάνο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Τουρκία ανθρώπινα δικαιώματα

Αντιμέτωπος με μια διαρκώς αυξημένη πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εσχάτως, πέραν των ρωσικών πυραύλων S-400, οι Αμερικανοί φέρνουν σε πρώτο πλάνο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία, ως γνωστόν αποτελούν μάλλον «άγνωστη λέξη» για το καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ενημερωμένες πηγές, το συγκεκριμένο θέμα πλήττει «την καρδιά» του συστήματος εξουσίας του Τούρκου προέδρου, και των αντιδημοκρατικών μεθόδων που επικρατεί σε πολλαπλά επίπεδα.

Μπορούμε να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα 

Τη βούληση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την Άγκυρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, ο οποίος, αφού προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόσθεσε :

«Mπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά μας». Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν πως η Άγκυρα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη διατλαντική συμμαχία για τα κρίσιμα θέματα.

Η επιστολή των 54 Γερουσιαστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή έχει «ανέβει» και το θέμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Σε επιστολή 54 Γερουσιαστών -προερχόμενων και από τα δύο κόμματα- προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, εκφράζεται η ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ζητείται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους του, προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να βελτιώσει τις προβληματικές επιδόσεις της.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή οι Γερουσιαστές, «Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει οδηγήσει τη χώρα προς μια όλο και πιο αυταρχική πορεία. Έχει περιθωριοποιήσει, συστηματικά, την αντιπολίτευση στο εσωτερικό, έχει κλείσει ή έχει κάνει να σιωπήσουν σημαντικά επικριτικά ΜΜΕ, έχει εκκαθαρίσει ανεξάρτητους δικαστές και τους έχει αντικαταστήσει με πιστούς κομματικούς και έχει φυλακίσει δεκάδες δημοσιογράφους. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων κατατάσσει την Τουρκία, μόνο πίσω από την Κίνα, όσον αφορά τον αριθμό των φυλακισμένων εργαζομένων στον Τύπο».

Η Τουρκία έθεσε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου

Στη συνέχεια αναφέρεται πως η Freedom House αξιολόγησε την Τουρκία ως «Μη Ελεύθερη» στην έκθεση της για την Ελευθερία στον Κόσμο το 2020, ενώ και στην Έκθεση του State Department για την χώρα, το 2019, σχετικά με τις Πρακτικές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται: «Βάσει της διευρυμένης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση περιόρισε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και έθεσε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου».

Σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας, οι Γερουσιαστές αναφέρουν ότι «Η εξωτερική πολιτική του Πρόεδρου Ερντογάν έχει σταδιακά γίνει πιο φιλοπόλεμη και μαχητική» και συμπληρώνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτεθεί, κυνικά, κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων που πολεμούν τον ISIS στη Συρία, αγόρασε ρωσικά αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα παρά τις προειδοποιήσεις ότι είναι μη συμβατά με την τεχνολογία των ΗΠΑ και ενεθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία προκειμένου να επιλύσει μια εδαφική διαφορά με την Αρμενία.

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι «σας καλούμε να τονίσετε στον Πρόεδρο Ερντογάν και την Διοίκησή του ότι θα πρέπει να τερματίσουν άμεσα την καταστολή τους έναντι των διαφωνιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψουν την αυταρχική τους πορεία».

Νευρική αντίδραση από τον Ακάρ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με «τη Δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι «Απαντήσαμε στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ζητούσε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, στις 28 Ιουλίου 2020. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η δεύτερη δήλωση, παρόμοιου περιεχομένου, και πάλι δε συμβαδίζει με την αρχή του κράτους δικαίου.

Όλοι πρέπει να σέβονται αυτές τις διαδικασίες». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι ένα κράτος που διέπεται από το κράτος δικαίου. Καμία χώρα και κανένα άτομο δεν μπορεί να δίνει εντολές στα τουρκικά δικαστήρια σχετικά με νομικές διαδικασίες».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή