Κόκκινα Δάνεια: H νόσος  των τραπεζών. Θα τα καταφέρει “ο Ηρακλής”;

     

     

    Το πρόβλημα: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας είναι αυτό των κόκκινων δανείων, διότι οι τράπεζες είναι για την ανάπτυξη ό,τι η καρδιά για τον άνθρωπο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 42,1% των συνολικών δανείων του τραπεζικού συστήματος είναι κόκκινα.

    Η πρώτη “θεραπεία”: Τον Σεπτέμβριο του 2019 τα κόκκινα  δάνεια παρουσιάστηκαν  μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκεμβρίου του  2018. Υπάρχει μια  σταδιακή μείωσή  τους  η οποία όμως κινείται με αργούς ρυθμούς. Εξ’ου και η επιτακτική ανάγκη ενός σχεδίου αντιμετώπισης τους, όπως το σχέδιο “Ηρακλής”. Μάλιστα δε, μέσα στο 2020 θα γίνει δεύτερη συστημική παρέμβαση για τη μείωση των κόκκινων δανείων με ένα νέο σχέδιο, σύμφωνα με τις εξαγγελλίες του Υπουργού Οικονομικών.

    Που οφείλεται η μέχρι τώρα μείωση τους:  Kατά  κύριο λόγο οφείλεται στις  διαγραφές οφειλών  και όχι στην ομαλή εξυπηρέτησή τους από τους δανειολήπτες, παρά τις νέες ρυθμίσεις που έχουν δημιουργηθεί.

    Τι είδους δάνεια είναι τα “κόκκινα”; Τα περισσότερα είναι επιχειρηματικά. Έπειτα ακολουθούν τα στεγαστικά και τέλος τα καταναλωτικά. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, το 70% όσων επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση, διαθέτουν μόνο αυτή την κατοικία.

    Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα: Παρά το γεγονός ότι αφαιρέθηκε ένα μέρος του γραφειοκρατικού όγκου της διαδικασίας της αίτησης των ενδιαφερόμενων, όπως η προσκόμιση διάφορων πιστοποιητικών τα οποία αργούσαν να εκδώσουν οι αρμόδιες αρχές, εξακολουθούν να είναι λίγοι όσοι έχουν ευνοηθεί. Τα ποσοστά δε των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυξάνονται συνεχώς, καθώς τον Νοέμβριο άγγιξαν τους 2.244, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 11% συγκριτικά  με τον προηγούμενο μήνα.

    Ποιά η πηγή του προβλήματος: Eίναι  όχι μόνο ότι στην Ελλάδα, ένα στα δύο  δάνεια που δίνουν οι τράπεζες  γίνονται κόκκινα , αλλά και ότι το ποσοστό τους είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα έχουν την πιο χαμηλή ρευστότητα από τις τράπεζες των υπολοίπων χωρών.  Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες ακόμη και από αυτό της Ιταλίας, καθώς στην γειτονική χώρα τα κόκκινα δάνεια  αποτελούν το 12% του ΑΕΠ της , ενώ στην χώρα μας αποτελούν το 54% του ΑΕΠ.

    Ο  άθλος του Ηρακλή: Σκοπεύει στην επίσπευση των διαδικασιών, στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και στην εφαρμογή νέων ρυθμίσεων  για τον δανειολήπτη. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι το επόμενο έτος να έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια κατά 20% του ΑΕΠ.

    Τι θα παίξει καθοριστικό ρόλο: Θα διαδραματίσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης, ενώ αρνητικά θα συμβάλουν  οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα.

    Ποιές οι προτεραιότητες :  Η εξυγίανση των τραπεζικών καταστάσεων μέσα από την αποδέσμευση από τα κόκκινα δάνεια . Όσο πιο άμεσα επιτευχθεί τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα φέρει στην Ελλάδα μια ανάπτυξη υπό όρους βιωσιμότητας και πραγματικής εξόδου της οικονομίας  από την κρίση.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή