Κόκκινα δάνεια:  Tι άλλαξε από τα τέλη του 2019 , τι εξακολουθεί να βασανίζει τις τράπεζες

     

    To πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων  δανείων: Eξακολουθεί να αποτελεί  προτεραιότητα στην λίστα των θεσμών. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν σχεδόν τα μισά κόκκινα δάνεια του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος  είναι στο κόκκινο.

    Στην υπόλοιπη Ευρώπη: Ό μέσος όρος των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το γ’ τρίμηνο του 2019, είναι 3,41% , όταν στην Ελλάδα ο μέσος όρος κινείται στο  υψηλότερο ποσοστό της τάξεως του 37,4% για το ίδιο διάστημα.  Η κατάσταση παρουσιάζεται ελαφρώς βελτιωμένη – καθώς το προηγούμενο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 42,1%- ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται υψηλό και να μην επιτρέπει  στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα  να αναπνεύσει.

    Η περαιτέρω αποκλιμάκωση: Eξακολουθεί να οφείλεται στα τραπεζικά “κουρέματα”  των οφειλών των δανειοληπτών και όχι στην ομαλή εξυπηρέτηση τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εξέλιξη ότι το α’ τρίμηνο του 2020 οι τράπεζες θα αφήσουν αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων (προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις), δείχνει πως η πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει ακόμα.

    Στα θετικά: O τραπεζικός κλάδος αναμένει αύξηση της ζήτησης δανειακών προϊόντων το τρέχον έτος. Μια άνοδος η οποία υπολογίζεται ότι θα προκύψει εξαιτίας  του ευνοϊκού επιπέδου των επιτοκίων. Κυρίως θα αυξηθεί η ζήτηση των στεγαστικών δανείων λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και των νέων μεταρρυθμίσεων στην αγορά ακινήτων.  Αυτή η εξέλιξη θα κλείσει την ψαλίδα του ποσοστού των επιχειρηματικών δανείων -όπου είναι τα  περισσότερα δάνεια που δίνονται- και των στεγαστικών τα οποία έπονται.

    Στο επίκεντρο: Στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης των ημερών, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πάνω στο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών “Ηρακλής”.

    Στόχος είναι: Mέχρι το επόμενο έτος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της χώρα μας να έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι φυσικά και το καυτό ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα ποσοστά των οποίων δυστυχώς έχουν αυξητική τάση της τάξεως του 10% από μήνα σε μήνα.

    Μέσα στο 2020: Έχουν προγραμματιστεί 50.000 νέοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούν την κύρια κατοικία, πράγμα που θα αποτελέσει την δύσκολη παράμετρο του οικονομικού  και κοινωνικού κλίματος εφέτος. Μέχρι σήμερα μόνο 3/10 έχουν καταφέρει να ενταχθούν  στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, διότι τα κριτήρια εξακολουθούν να είναι αυστηρά.

    Η θέση των δανειστών για τους πλειστηριασμούς: Tόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμούν εντατικοποίηση των διαδικασιών και  την λήψη πιο δραστικών μέτρων, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στην 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και πολύ πιθανόν να το δούμε και στην τωρινή  αξιολόγηση.

    Καμία δημοσίευση για προβολή