Κολοσσιαίες στρατιωτικές δαπάνες-ρεκόρ 240 δισ. Ευρώ στην Ε.Ε. λόγω Ουκρανίας – Αύξηση το 2022 για 8η συνεχόμενη χρονιά

Παρά τις αυξημένες επενδύσεις, οι παραγωγικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας φέρονται να είναι ανεπαρκείς για την ικανοποίηση της ζήτησης οπλικών συστημάτων, την οποία προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

240 εκατ. Ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες από την Ευρώπη

Κολοσσιαίες στρατιωτικές δαπάνες-ρεκόρ 240 δισ. Ευρώ για την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκαν το 2022, έτος έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ, EDA), οι στρατιωτικές δαπάνες της Ε.Ε. για το 2022 ήταν αυξημένες κατά 6% σε σύγκριση με το 2021.

Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική χρονιά που αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., με ορισμένες εξ αυτών να ζητούν ακόμα και σήμερα σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών για την αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Με βάση τα στοιχεία του EDA, έξι Ευρωπαϊκές χώρες εκ των 27 μελών της Ε.Ε., το 2022 αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές τους δαπάνες, με τη Σουηδία να ξεχωρίζει έχοντας αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 30% εν αναμονή – ακόμα, σήμερα – της εισδοχής της στο ΝΑΤΟ με την κάμψη των σχετικών αντιρρήσεων της Τουρκίας. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι η Γαλλία αύξησε οριακά (+0,7%) τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2022.

Στο σύνολό τους, οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. το 2022 επένδυσαν το 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στον αμυντικό τομέα, δηλαδή σε επίπεδο κατώτερο του 2%, που αποτελεί και τη δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν 22 χώρες της Ε.Ε..

Εκ του τεράστιου ποσού των αμυντικών δαπανών της Ε.Ε. για το 2022 – 240 δισ. Ευρώ, άραγε πόσα νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια θα μπορούσαν να οικοδομηθούν με αυτά τα χρήματα – περίπου 58 δισ. Ευρώ επενδύθηκαν στον τομέα της άμυνας, όπως ανέφερε ο Ευρωπαϊκός οργανισμός, ο οποίος έχει αναλάβει να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε..

Παρά τις αυξημένες επενδύσεις, οι παραγωγικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας φέρονται να είναι ανεπαρκείς για την ικανοποίηση της ζήτησης οπλικών συστημάτων, την οποία προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να παράσχουν ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως αυτός ο φιλόδοξος στόχος μοιάζει πλέον ανέφικτος.

“Οι ένοπλες δυνάμεις μας οφείλουν να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο απαιτητική εποχή”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του EDA. Ωστόσο η Ε.Ε. έχει “σημαντικές ελλείψεις” σε όρους αμυντικής ικανότητας και “συνεχίζουμε να υπολειπόμαστε” σε σύγκριση με άλλες χώρες σ’ αυτό τον τομέα, όπως παραδέχθηκε ο κ.Μπορέλ. Η Ρωσία έχει προβλέψει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 67% το 2024 στο 30% του ΑΕΠ της, καθώς η οικονομία της πλέον είναι πολεμική.

Όπως παρατηρεί ο EDA, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας στην Ε.Ε., το 2022 μειώθηκαν κατά 200 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με το 2021, για να περιοριστούν σε 3,5 δισ. Ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή