Κόντρα στη Βουλή για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Πως ψήφισαν οι απόδημοι

Κόντρα στη Βουλή για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέτει δύο όρους για να υπερψηφίσει κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, είχε καταθέσει εκ μέρους της κυβέρνησης τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Eλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, διάταξη που για να εγκριθεί απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων. Η πρόταση επέκτασης όμως βρήκε αντίθετη τη Χαριλάου Τρικούπη.

Φάμελλος: υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο πάσχει από «σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας».

«Εξαιτίας της ανεπάρκειάς σας και των άλλων στοχεύσεών σας έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκριτική στάση και «ουδόλως απόδειξη δημοκρατικότητας και μεταρρυθμίσεων», υποστηρίζοντας πως «η μόνη προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι «η δημιουργία εντυπώσεων για κομματικό όφελος ακόμα και στην περίπτωση των αποδήμων»: «Επιβεβαιώθηκε ότι τους αντιμετωπίζετε μόνο ως εκλογικό κοινό, εφόσον στοχεύετε απλά στην ψήφο τους και δεν τους αποδίδετε το βασικό δικαίωμα που διεκδικούν οι φορείς τους διαχρονικά, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», συμπλήρωσε.

Κεραμέως: Ο ΣΥΡΙΖΑ, να εξηγήσει στους αποδήμους το «όχι»

«Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρόεδρός σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ενα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Ελληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ανακολουθία.

«Εμείς εδώ συζητάμε και είμαστε σε έναν μικρόκοσμο. Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη. Η μεγάλη εικόνα, τόσο για τους Ελληνες εντός της επικράτειας όσο και για τους Ελληνες εκτός της επικράτειας, που μας παρακολουθούν ξανά και ξανά και περνούν στο μεταξύ οι δεκαετίες, είναι πως ένα πράγμα τους απασχολεί. “Θα μας δώσετε επιτέλους”, λένε, “το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, χωρίς περιορισμούς;”. Αυτό ρωτούν. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είπατε πως είστε υπέρ. Εκτοτε όμως πολλές ανακολουθίες συνέβησαν».

Ανδρουλάκης: Τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Αφενός να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχθεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ημασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτήν την περιφρόνηση, και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Αλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό».

Πώς ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές οι απόδημοι

Υπενθυμίζεται πως στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, στις κάλπες που στήθηκαν για τους απόδημους η συμμετοχή είχε αγγίξει το 67,81%.

Η Νέα Δημοκρατία είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα σχεδόν σε όλες τις χώρες που ψήφισαν απόδημοι (ενδεικτικά ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Τουρκία και Αυστραλία), με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία που ήρθε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και τη Δανία που πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΚΚΕ.

Αναλυτικά τα ποσοστά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών:
η ΝΔ συγκέντρωσε 43,23%
ο ΣΥΡΙΖΑ 16,61%
το ΜέΡα25 12,01%
το ΚΚΕ 11,92% και
το ΠΑΣΟΚ 6,91%

Καμία δημοσίευση για προβολή