Η Αυστραλία καταργεί τη Golden Visa – Τι θα την αντικαταστήσει

Μετά την Πορτογαλία και τη Βρετανία, και η Αυστραλία προχωρά σε κατάργηση της Golden Visa. Το σκεπτικό της αυστραλιανής κυβέρνησης

Μία ακόμα χώρα μετά την Πορτογαλία και τη Βρετανία, η Αυστραλία προχωρά στην κατάργηση της Golden Visa, η οποία παρέχει σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό το δικαίωμα να διαμένουν στη χώρα.

Έπειτα από πολλές αναθεωρήσεις, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα δεν είχε επιτύχει τους βασικούς του στόχους. Σύμφωνα με το BBC, το καθεστώς της «Golden Visa» ανεστάλη όταν η αυστραλιανή κυβέρνηση είδε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για τα οποία θεσπίστηκε δεν ήταν τα επιθυμητά. Οι επικριτές της υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι η βίζα χρησιμοποιήθηκε από «διεφθαρμένους επενδυτές» προκειμένου να μπορέσουν να «καταθέσουν τα παράνομα κεφάλαιά τους».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα αντικατασταθεί με άλλη βίζα για εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Χιλιάδες Visas Σημαντικών Επενδυτών (SIV) έχουν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος από το 2012, με το 85% των επιτυχόντων αιτούντων να προέρχονται από την Κίνα σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Διαφημιζόμενος ως τρόπος προώθησης των ξένων επενδύσεων και της καινοτομίας, οι υποψήφιοι έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια Α$ (2,6 εκατομμύρια £; 3,3 εκατομμύρια $) στην Αυστραλία για να είναι επιλέξιμοι για Golden Visa. Σύμφωνα με το BBC, το σύστημα βίζας επικρίθηκε σοβαρά στη χώρα επειδή αυξάνει τη διαφθορά και επιτρέπει σε πλούσιους ξένους υπηκόους να «σταθμεύουν» παράνομα κεφάλαια στην Αυστραλία.

Το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας, το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση, σε πολιτικό της έγγραφο ήδη από τον Δεκέμβριο, είχε ανακοινώσει ότι θα καταργήσει το παραπάνω σύστημα, εστιάζοντας αντ’ αυτού στη δημιουργία βίζας για «ειδικευμένους μετανάστες» που είναι ικανοί «να προσφέρουν πολλά στην Αυστραλία».

«Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι αυτή η βίζα δεν προσφέρει αυτό που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία μας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλερ Ο’Νιλ τη Δευτέρα.

Η κίνηση χαιρετίστηκε από την Clancy Moore, διευθύνουσα σύμβουλο της Διεθνούς Διαφάνειας Αυστραλίας, η οποία είπε στο BBC: «Για πάρα πολύ καιρό διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και κλεπτοκράτες χρησιμοποιούσαν Golden Visa ως όχημα για να σταθμεύσουν τα παράνομα κεφάλαιά τους στην Αυστραλία και αναμφισβήτητα να κρύψουν τα έσοδα τους. του εγκλήματος».

Το πρόγραμμα ελέγχεται επίσης διεξοδικά για υποτιθέμενα «παραθυράκια» κι άλλα «ευάλωτα σημεία» του. Το 2016, κυβερνητική έρευνα έδειξε ότι το πρόγραμμα είχε τη «δυνατότητα να διευκολύνει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κι άλλες άθλιες δραστηριότητες». Διαπίστωσε επίσης ότι η «Χρυσή Βίζα» έφερνε στην Αυστραλία άτομα με «λιγότερη επιχειρηματική οξυδέρκεια» και τους πρόσφερε φορολογικές εκπτώσεις που τελικά επιβάρυναν τους Αυστραλούς πολίτες.

Ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν αξιολογούν ως σημαντικά αυτά τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι οι επενδύσεις από τα SIV καταλήγουν να είναι σημαντικά μεγαλύτερες από την αρχική επένδυση των 5 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.

Το 2022, η Αυστραλιανή εφημερίδα ανέφερε ότι μέλη του καθεστώτος Χουν Σεν της Καμπότζης ήταν μεταξύ μερικών από τους κακοπροαίρετους παράγοντες που είχαν εκμεταλλευτεί το σύστημα. Επίσης και ο Μπιλ Μπράουντερ, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τη θέσπιση του νόμου Magnitsky – ενός νόμου στις ΗΠΑ που έχει σχεδιαστεί για να βάζει στο στόχαστρο άτομα για παρανομίες που διαπράττονται στο εξωτερικό – έχει επίσης επικρίνει το σχέδιο.

Τα λεγόμενα συστήματα χρυσής βίζας έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο στη Μάλτα, η οποία χορηγεί γρήγορα υπηκοότητα σε πλούσιους υπηκόους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2022, μια έρευνα ανακάλυψε ότι οι βίζες χορηγούνταν αφού οι άνθρωποι πέρασαν λίγες μέρες στο νησιωτικό έθνος, ενώ η ΕΕ είχε εκφράσει ανησυχίες για κινδύνους ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Καμία δημοσίευση για προβολή