Κοροναϊός: Επιστήμονες αμφισβητούν την έρευνα του Π.Ο.Υ., ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο ο ιός να διέφυγε από εργαστήριο

Στην αποκάλυψη ότι ο Π.Ο.Υ. ετοιμάζεται να πετάξει «στον κάλαθο των αχρήστων» την προκαταρκτική μελέτη του για το «σημείο μηδέν» της πανδημίας του κοροναϊού, την πόλη Ουχάν στην Κίνα, προχώρησε η Wall Street Journal.

Νέα έρευνα ζητούν 26 επιστήμονες

Δεκάδες επιστήμονες έστειλαν στον Π.Ο.Υ. ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν νέα έρευνα για το πώς ξεκίνησε η πανδημία από την Ουχάν, υποστηρίζοντας ότι οι ερευνητές του Οργανισμού που βρέθηκαν in situ στην πόλη είχαν ανεπαρκή πρόσβαση σε στοιχεία και πηγές σχετικά με τον νέο κοροναϊό, ακόμα και αν αυτός διέφυγε από εργαστήριο.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στην έρευνα, λέγοντας ότι θα περάσουν την αναφορά του Π.Ο.Υ. από «ψιλή κρισάρα» και καλώντας την Κίνα να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας το Δεκέμβριο του 2019 ή και νωρίτερα, ενώ το Πεκίνο ζητά από τον Π.Ο.Υ. να ερευνήσει αναφορές για εντοπισμό του κοροναϊού σε άλλες χώρες νωρίτερα από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ουχάν.

«Περσινά ξινά σταφύλια»

Από την άλλη, οι αρμόδιοι του Π.Ο.Υ. ανακοίνωσαν ότι το τελικό κείμενο της έρευνας θα καθυστερήσει να δημοσιοποιηθεί, ενώ το ΥΠΕΞ της Κίνας χαρακτήρισε την ανοιχτή επιστολή των επιστημόνων ως «περσινά ξινά σταφύλια», τονίζοντας ότι οι ερευνητές του Οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανή διαφυγή του ιού από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Από την πλευρά τους, οι 26 επιστήμονες που υπόγράφουν την ανοιχτή επιστολή στον Π.Ο.Υ. αναφέρουν ότι η ομάδα του Οργανισμού που επισκέφθηκε την Ουχάν δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει πλήρη έρευνα και ότι η τελική αναφορά της είναι αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων και έγκρισης από το Πεκίνο. Τονίζουν, δε, ότι μια πλήρης έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπιστευτικές συνεντεύξεις και πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία από νοσοκομεία για την πανδημία.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της αναφοράς του Π.Ο.Υ. που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο ιός πέρασε με φυσικό τρόπο από ζώα σε ανθρώπους, ενώ η εφημερίδα εκτιμά ότι το αίτημα των επιστημόνων δύσκολα θα βρει ανταπόκριση, καθώς και το Πεκίνο δεν δείχνει διατεθειμένο να συνεργαστεί περισσότερο, αλλά και η πλειονότητα των επιστημόνων δεν πιστεύει ότι ο SARS-CoV-2 διέφυγε από εργαστήριο και προκάλεσε την πανδημία.

Πάντως, οι ΗΠΑ δεν μοιάζουν να πείθονται: ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υπογράμμισε ότι «έχουμε ανησυχίες για το τρόπο με τον οποίο επικοινωνήθηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας για την πανδημία και ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φθάσουμε σε αυτά», ζητώντας πλήρη ανεξαρτησία της έρευνας και καμία παρέμβαση από την κινεζική κυβέρνηση.

Καμία δημοσίευση για προβολή