Κοροναϊός: Όνειδος για την ανθρωπότητα, πετάχτηκε ένα εκατομμύριο εμβόλια στη Νιγηρία, καθώς έληξαν

Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στον πλανήτη, για άλλη μια φορά η ανθρωπότητα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κοροναϊού έληξαν τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία, σε μια στιγμή που στην αφρικανική ήπειρο του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 7,5%, ενώ από τα περίπου 200 εκατομμύρια κατοίκων της Νιγηρίας μόνο το 4% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένο κατά της Covid-19.

Οι λόγοι της απώλειας δόσεων

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι δόσεις που φθάνουν στις χώρες της Αφρικής, μέσω του προγράμματος COVAX του Π.Ο.Υ., ωστόσο υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα για την αξιοποίησή τους:

  • Πρώτον, οι περισσότερες από αυτές έχουν μικρό χρόνο αποθήκευσης πριν λήξουν (εκτιμάται ότι κυμαίνεται από τέσσερις ως έξι εβδομάδες) και
  • Δεύτερον, οι χώρες δεν έχουν τις υποδομές για να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών, ώστε να χρησιμοποιήσουν όλες τις δόσεις εμβολίων που διαθέτουν.

Η απώλεια της Νιγηρίας σε εμβόλια είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως τώρα, ενώ ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπάρξει λήξεις εμβολίων: στη Γερμανία και την Ελβετία έγινε αγώνας για να μην πεταχτούν εμβόλια, τον Ιανουάριο οι αρχές της Βρετανίας εκτίμησαν ότι οι απώλιες σε δόσεις θα φθάσουν το 10%, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ο Γάλλος υπουργός Υγείας είχε εκτιμήσει ότι δεν χρησιμοποιείται το 25% των εμβολίων της AstraZeneca, το 20% της Moderna και το 7% των εμβολίων της Pfizer.

Αναγκαιότητα ο εμβολιασμός στην Αφρική

Ωστόσο, ο εμβολιασμός των κατοίκων των χωρών της Αφρικής καθίσταται άμεσης προτεραιότητας, καθώς ήδη η ήπειρος έχει δώσει δύο μεταλλάξεις του ιού, εκ των οποίων η τελευταία, η Όμικρον, απειλεί να προκαλέσει παγκόσμια παλλινδρόμηση στη μάχη κατά της πανδημίας. Ωστόσο, τα υποχρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας, η έλλειψη υποδομών, τα εγγενή προβλήματα σε ορισμένες χώρες (π.χ. ισλαμιστική τρομοκρατία, κλπ) και η σύντομη ημερομηνία λήξης των εμβολίων καθιστούν το έργο του εμβολιασμού πάρα πολύ δύσκολο.

Ήδη, χώρες όπως το Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναγκάστηκαν επιστρέψουν χιλιάδες δόσεις εμβολίων, καθώς δεν μπορούσαν να τις διανείμουν, ενώ η Ναμίμπια προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι θα αναγκαστεί να καταστρέψει χιλιάδες δόσεις εμβολίων που θα έληγαν. Έτσι, την ώρα που οι ανεπτυγμένες χώρες ετοιμάζονται για τρίτη δόση στους κατοίκους τους, στην Αφρική λιγότεροι από ένας στους δέκα ενήλικες έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

Καμία δημοσίευση για προβολή