Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Γιατί πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση και ποιες οι ενδεχόμενες ήπιες παρενέργειες της

A woman holds a small bottle labelled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού απλώνεται στην Ευρώπη με ιλιγγιώδη ρυθμό, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου, ώστε να προστατευθούν από τη νέα μετάλλαξη.

Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, στην πλειοψηφία του και για την συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων ήπιες και μάλλον ελεγχόμενες. Σε μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού ίσως προκαλέσουν κάτι σοβαρότερο, ωστόσο, τα στοιχεία ως σήμερα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και προστατεύουν σημαντικά από μόλυνση, σοβαρή νόσηση και μετάδοση της Covid-19.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Όσον αφορά στην τρίτη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την υπό εξέλιξη μελέτη Com-COV από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το εμβόλιο της Pfizer μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca στην πρώτη και δεύτερη δόση μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς πιο έντονες παρενέργειες. Στη μελέτη Com-COV συμμετείχαν 830 εθελοντές άνω των 50 ετών στην Αγγλία, οι οποίοι είχαν λάβει είτε δύο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer είτε μία δόση από το ένα σκεύασμα και μία από το άλλο και ρωτήθηκαν πώς ένιωθαν επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι βασικές παρενέργειες

Από όσους είχαν κάνει πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, περίπου το 78% παρουσίαζε κόπωση, ποσοστό που περιορίστηκε στο 53% στην περίπτωση των δύο δόσεων με Pfizer. Επίσης, το 65% υπέφερε από πονοκεφάλους μετά τον εμβολιασμό με δυο διαφορετικά σκευάσματα, συγκριτικά με το 42% που έκανε το ίδιο εμβόλιο. Επίσης, όσοι είχαν κάνει δύο διαφορετικά εμβόλια ανέφεραν συχνά πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό και μυαλγίες, αλλά οι παρενέργειες παρέμεναν ήπιες και δε διαρκούσαν περισσότερο από 48 ώρες.

Ήπια συμπτώματα

Το συμπέρασμα αυτό είναι συναφές με την ανάλυση των δεδομένων από τη μελέτη Zoe Covid Symptom, η οποία βρήκε λιγότερες παρενέργειες στον γενικό πληθυσμό για τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca από ό,τι ανέφεραν οι εταιρείες στις κλινικές δοκιμές. Η μελέτη βρήκε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους βιώνουν «ήπιες, σύντομες» παρενέργειες –πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο- μετά τον εμβολιασμό είτε με το ένα ειτε με το άλλο εμβόλιο. Τα περισσότερα συμπτώματα έφταναν στην κορύφωσή τους 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό και συνήθως διαρκούσαν μία έως δύο ημέρες.

Τα μείγματα εμβολίων

Τέλος, τα ευρήματα από τη μελέτη Com-COV που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο έδειξαν ότι ενώ οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρήγαγαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά της COVID-19, μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca και μία της Pfizer είχε σχεδόν παρόμοιο επίπεδο προστασίας. Σε ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι ενισχυτικές δόσεις αποδείχθηκε ότι προσφέρουν πάνω από 90% προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης στους ενηλίκους άνω των 50 ετών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της ενισχυτικής δόσης της Pfizer, η προστασία από συμπτωματική λοίμωξη ήταν 93,1% σε όσους είχαν λάβει αρχικά το εμβόλιο της AstraZeneca και 94% σε όσους είχαν λάβει το Pfizer/BioNTech. Πάντως, η τρίτη δόση θεωρείται από τους επιστήμονες εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και της μετάλλαξης Όμικρον.

Καμία δημοσίευση για προβολή