Κοροναϊός: Πώς το Ισραήλ κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ εμβολιασμών – Πιο πάνω από ΗΠΑ και όλη την Ε.Ε. (Photos)

Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη προσπαθούν να βρουν άκρη σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού, το Ισραήλ σε καθημερινή βάση σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα ρεκόρ οργάνωσης και υλοποίησης του σχεδίου εμβολιασμού των κατοίκων της χώρας κατά του Covid-19.

Μέχρι στιγμής, περίπου ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί και η χώρα (με εννέα εκατομμύρια κατοίκους) κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο, καθώς έχουν γίνει 12,59 εμβολιασμοί ανά 100 άτομα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το μικροσκοπικό Μπαχρέιν με 3,53 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα και ακολουθεί η Βρετανία με 1,47 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με μηδέν εμβολιασμούς ανά 100 άτομα.

Πρωτιά και στις παραγγελίες

Πώς, όμως, το Ισραήλ πέτυχε αυτό που άλλοι αδυνατούν ακόμα να κάνουν; Το υπουργείο Υγείας της χώρας υποστηρίζει ότι το πέτυχε κλείνοντας νωρίτερα από όλους τις συμφωνίες με την Pfizer/BioNtec και την Moderna και διασφαλίζοντας ικανές ποσότητες εμβολίων νωρίτερα από άλλες χώρες. Αν και η τιμή αγοράς των εμβολιών παραμένει απόρρητη, οι New York Times ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ πλήρωσε παραπάνω από άλλες χώρες, προκειμένου να έχει γρήγορα τις δόσεις που χρειάζεται.

Οργανωμένο σύστημα υγείας

Παράλληλα, το σύστημα Υγείας του Ισραήλ είναι εξαιρετικά οργανωμένο και οι τέσσερις Πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας της χώρας έστησαν σε χρόνο μηδέν εμβολιαστικά κέντρα όπου ήταν δυνατόν, με στόχο να εμβολιάζονται περίπου 150.000 άτομα τη μέρα. Επίσης, η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα ενεργοποίησε την κυβέρνηση και όλους τους φορείς, ώστε οι εμβολιασμοί να «τρέξουν» με μεγάλη ταχύτητα.

Χωρίς τον στρατό, αλλά με τεχνολογία

Μάλιστα, παρά τις αρχικές σκέψεις, ο στρατός της χώρας δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στη διαδικασία, καθώς θα χρειαζόταν αλλαγή στη νομοθεσία, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση στα κεντρικά υγειονομικά αρχεία του πληθυσμού, ενώ και τα νοσοκομεία χρησιμοποιήθηκαν μόνο για τον εμβολιασμό του προσωπικού τους. Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (SMS για τα ραντεβού, μηχανοργάνωση για τους εμβολιασμούς, κλπ) επέτρεψε την ομαλή ροή των εμβολιασμών.

Η πολιτική διάσταση

Σε τρίτο επίπεδο, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πάει σε εκλογές τον Μάρτιο, ήθελε να έχει να επιδείξει μια μεγάλη επιτυχία και έτσι φρόντισε να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει και επαρκείς δόσεις και ομαλό σύστημα εμβολιασμών. Μάλιστα, ο Νετανιάχουν επενδύει πολλά στην ταχεία έξοδο από το lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια κάμψη μετά από περίπου δέκα ημέρες, οπότε και εκτιμάται ότι θα τελειώσουν τα αποθέματα του εμβολίου της Pfizer, ωστόσο, ο ρυθμός θα ανέβει και πάλι στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα αρχίσουν να φθάνουν τα εμβόλια της Moderna.

Τι θα γίνει με τους Παλαιστίνιους

Για την ώρα από το πρόγραμμα εμβολιασμών εξαιρούνται οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη λωρίδα της Γάζας, ενώ όπως σημειώνει ο Guardian, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα στο Ισραήλ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι θα εμβολιαστούν με όσα εμβόλια περισσέψουν από το Ισραήλ, αλλά και μέσω του προγράμματος COVAX του ΟΗΕ.

Καμία δημοσίευση για προβολή