Κορoναϊός: Σε ύψιστη επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη. Τα νέα κλινικά δεδομένα και οι ανησυχίες για μετάλλαξη του ιού. Ασκήσεις προσομοίωσης στην Ελλάδα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, καθώς μεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των χωρών στον οποίον εντοπίζονται ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο. Στην πλειονότητά τους αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα με εξαίρεση κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί ότι ο κίνδυνος νέων εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι μέτριος ως υψηλός παρ’ ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των ευρωπαϊκών κρατών θεωρείται χαμηλή.

Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων, αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος.

Άσκηση ετοιμότητας σε “Ελ. Βενιζέλος” και “Σωτηρία”

Τη μέγιστη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων του κορονοϊού επιχειρεί και ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός. Σ αυτό το πλαίσιο, χθες πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνδυαστική, ευρείας κλίμακας άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV, από το ΕΚΑΒ, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και στο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Πανικός και προσωρινά  “λουκέτα” από επιχειρηματικούς κολοσσούς 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, μέχρι την 17η Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Και η Ericsson, όμως,  ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών στο κόσμο για λόγους πρόληψης και ασφάλειας. Σημειώνεται, δε, ότι η  έκθεση αυτή δεν είναι καν στην Κίνα, αλλά στην Ισπανία, κάτι που καταμαρτυρά τον πανικό για τον κοροναϊό.

Στην Κίνα οι ερευνητές του ΠΟΥ

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ερευνά την επιδημία του νέου κοροναϊού θα αναχωρήσει για την Κίνα την αύριο  ή την Τρίτη, ανακοίνωσε χθες  ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.

Δύο σημαντικές μελέτες

Εν τω μεταύ, δύο σημαντικές μελέτες  δημοσιεύθηκαν αρχές Φεβρουαρίου 2020 στο έγκυρο περιοδικό Journal of American Medicine Association (JAMA) για την κλινική εκδήλωση της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό σε ασθενείς στην Κίνα. Η πρώτη αφορά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της περιοχής Γουχάν που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Στην ανάλυση αυτή καταγράφηκαν 138 ασθενείς που διαγνώσθηκαν στο νοσοκομείο με λοίμωξη από κοροναϊό κατά τον Ιανουάριο.

Στις 57 περιπτώσεις, η μετάδοση της λοίμωξης ήταν ενδονοσοκομειακή και αφορούσε κυρίως επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου. Τα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών ήταν πυρετός, κόπωση, ξηρός βήχας, μυαλγίες και δύσπνοια. Σπανιότερα αναφέρθηκαν κοιλιακά άλγη, ναυτία και διάρροιες, ενώ στο 10% των ασθενών τα πρώτα συμπτώματα ήταν μόνο διάρροια και ναυτίες πριν την εκδήλωση του πυρετού. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ως την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν 7 ημέρες.

Τελικά, 6 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο. Η δεύτερη δημοσίευση κατέγραψε ασθενείς που διαγνώσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός της επαρχίας Γουχάν.

Οι ασθενείς αυτοί ήταν νεότεροι σε ηλικία καθώς αυτοί ταξιδεύουν συχνότερα και σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα στην επαρχία Ουχάν. Και σε αυτούς τους ασθενείς, τα συμπτώματα ήταν ενδεικτικά ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχας, πυρετός, ρινική συμφόρηση και μυαλγίες. Σε αυτή την ομάδα ασθενών όμως, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και σχεδόν στις μισές περιπτώσεις δεν υπήρχαν ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακος.

Όλοι οι ασθενείς τελικά ανάρρωσαν από τη νόσο τους. “Οι δύο δημοσιεύσεις καταδεικνύουν τη διαφορετική κλινική συμπεριφορά του ιού. Σε ασθενείς εκτός της επαρχίας Γουχάν τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και η κλινική έκβαση καλύτερη. Το δεδομένο αυτό συνάδει και με περιστατικά που έχουν διαπιστωθεί στην Ευρώπη κυρίως από άτομα που έχουν επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα”, αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα 

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ανήλθε στους 723 στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 34.598.

Σύμφωνα με τα τελευταία  στοιχεία,  ο κορωνοϊός έχει προσβάλει περισσότερους από 34.800 ανθρώπους, παγκοσμίως ενώ οι νεκροί είναι πολύ πιθανόν ότι θα ξεπεράσουν τους 774 που είχαν καταγραφεί παγκοσμίως κατά την επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003.

Προσφάτως, ανακοινώθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της λοίμωξης και στη διαχείριση της επιδημίας.

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιθανόν ο ιός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου (manis javanica) που είναι περιζήτητο σε αυτές τις περιοχές της Ασίας.

Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, είναι ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.

Ο ιός που εντοπίστηκε στον άνθρωπο μοιάζει κατά 99% με τον αντίστοιχο που απομονώθηκε σε αυτά τα ζώα, απαιτούνται όμως περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν το εύρημα, αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Από το newsroom του Economico με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή