Κοροναϊός: Την παράταση του lockdown αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή – Συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου με το βλέμμα στο Πάσχα

Χωρίς ευχάριστες εκπλήξεις αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα και τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση που καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ, το αρνητικό ρεκόρ των 706 διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για άρση έστω κάποιων περιορισμών.

Αντιθέτως, η ανίχνευση σχεδόν 3.000 κρουσμάτων από μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού στη χώρα, αλλά και η εκτίμηση ότι το νέο αυτό «κύμα» της πανδημίας στη χώρα θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθιστούν κάθε συζήτηση περί χαλάρωσης των μέτρων ή, π.χ., επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, έστω και με περιορισμούς, κυριολεκτικά εκτός θέματος.

Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πλέον κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν κάνει λόγο για ημερομηνία «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, καθώς την 29η Μαρτίου θεωρείται σχεδόν αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο. Επίσης, η επαναλειτουργία των σχολείων ούτε καν συζητείται αυτή τη στιγμή και οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν μοιάζει πιθανό να επιτραπούν.

Ενδεικτά της επικρατούσας κατάστασης είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης στον ΣΚΑΪ, όπου σημείωσε ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα προβλέποντας ότι τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, ενώ επιφυλάχθηκε να πει οτιδήποτε για το Πάσχα.

Λίγο πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δήλωσε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν «μονότονα σχεδόν» ότι μετά τις 15 Απριλίου η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι σαφής, μπορεί και κάτω από 2.000, και τόνισε ότι πρέπει ο κόσμος να βγει έξω καθώς δεν κολλάει στην εξοχή ο ιός αλλά πολύ προσεκτικά, χωρίς χαλάρωση και με υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις, τεστ κάθε εβδομάδα και τήρηση των μέτρων από όλους.

Μητσοτάκης με Ιερώνυμο

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο βαρύτητα αποκτά η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα. Η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακά να ανοίξουν λιανεμπόριο και εστίαση (ίσως και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας), ενώ και η Εκκλησίας της Ελλάδας επιθυμεί ανοιχτούς ναούς για τις ημέρες της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν πως ο αριθμός των πιστών που θα βρίσκονται εντός των ναών θα καθοριστεί εν πολλοίς από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο, καθώς και από τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο φετινός εορτασμός θα είναι σαφώς καλύτερος σε σχέση με τις συνθήκες που επικράτησαν το Πάσχα του περασμένου έτους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι  ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε πριν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Απριλίου, να έχει μια πρώτη εικόνα για το ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, ώστε να ενημερώσει και το σώμα των ιεραρχών.

Καμία δημοσίευση για προβολή