Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση με πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη – Η διαδικασία στη Βουλή

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ καταθέτει και επίσημα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω των αποκαλύψεων της εφημερίδος "Το Βήμα" περί παραποίησης των διαλόγων ενδοεπικοινωνίας αρμοδίων σιδηροδρομικών στελεχών τη μοιραία νύχτα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Πολιτική αντιπαράθεση με πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Κορυφώνεται η πολιτική πόλωση στη Βουλή των Ελλήνων με κεντρικό ζήτημα το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική αντιπαράθεση.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και επίσημα – όπως είχε προαναγγείλει – πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω των αποκαλύψεων της εφημερίδος “Το Βήμα” περί παραποίησης των διαλόγων ενδοεπικοινωνίας των αρμοδίων σιδηροδρομικών στελεχών που είχαν ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών την μοιραία νύχτα του δυστυχήματος. Μέχρις στιγμής, η υπόλοιπη αντιπολίτευση στη Βουλή φέρεται να συμφωνεί άμεσα ή και σε επίπεδο ανοχής, με την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, αν και βεβαίως αναμένεται με ενδιαφέρον η ιδιαίτερη στάση κάθε ενός κόμματος απέναντι σε αυτήν.

Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει να αντιδρά με κατηγορίες ενάντια στην “προσπάθεια αποσταθεροποίησης” που φέρονται να κινούν κάποια “οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα”, όπως έχει τοποθετηθεί επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη – ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – δεν θα παραμείνουν ακροατές στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί επιχείρησης “συγκάλυψης” των ευθυνών που αναλογούν στους αρμοδίους για το αδιανόητο δυστύχημα των Τεμπών, περνώντας στην πολιτική αντεπίθεση ακόμα και μέσω του ιδίου του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής.

Βεβαίως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στις ομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών και των αρχηγών των κομμάτων, κατά τη συζήτηση της πρότασης.

Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προαναγγείλει ήδη από την Κυριακή – ημέρα δημοσίευσης των αποκαλυπτικών στοιχείων του “Βήματος” – την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ζητήσει την άμεση παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με σκοπό τη διενέργεια εκλογών, παρουσία μάλιστα διεθνών παρατηρητών, όπως διευκρίνισε, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και του ιδίου του ΠΑΣΟΚ για την τοποθέτησή του αυτή.

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, με πρόταση δυσπιστίας που το Σώμα των Ελλήνων βουλευτών κάνει αποδεκτή, η Βούλη δύναται να αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση ή μέλος αυτής. Μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, η Βουλή αναστέλλει τις εργασίες της για δύο ημέρες, με τη συζήτηση της πρότασης να ξεκινάει την τρίτη ημέρα και να ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα αυτής. Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης γίνεται αποδεκτή σε περίπτωση που υπερψηφιστεί από απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει πλειοψηφία 158 βουλευτών στη Βουλή.

Ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Όπως έγινε γνωστό από τη Χαριλάου Τρικούπη, “ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει το Κίνημα, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα”.

Καμία δημοσίευση για προβολή