Σημαντική μείωση του τζίρου από τις ανατιμήσεις και αγωνία στις επιχειρήσεις – Τα αποθέματα κρατούν την αγορά

Μείωση του τζίρου από τις ανατιμήσεις και αγωνία στις επιχειρήσεις

Αγωνία από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, κυρίως λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια, στις μεταφορές, σε βασικά είδη διατροφής αλλά και στα οικοδομικά υλικά.

Ειδικά στον τομέα της εστίασης, μετά και τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας,  δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα και υπάρχουν εντονότατες αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες. Μάλιστα υπήρξε και η πρώτη οργανωμένη αντίδραση με την εξαγγελία πανελλαδικού 24ωρου λουκέτου την Τρίτη 16 Νοεμβρίου σε όλο τον τομέα της εστίασης.

Πτώση τζίρου έως 80% στην εστίαση

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης το περασμένο Σαββατοκύριακο, τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων, παρουσίασε κάμψη από 30-50% ενώ τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας η μείωση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έφθασε το 80%.

Οι καταστηματάρχες ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης ανάλογα με αυτά που ίσχυσαν τις δύο περιόδους του lockdown. Ειδικότερα ζητούν

  • Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
  • Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

“Θηλειά” οι ανατιμήσεις στο ρεύμα

Άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανατιμήσεις του ρεύματος και ζητούν άμεσα μέτρα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Όπως έλεγε στο Economico.gr επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα με 15 καταστήματα στο χώρο της εμπορίας τροφίμων, κάθε μήνα έχει πάγια έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 60.000 ευρώ. Ήδη έχει λάβει ενημέρωση από τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται για σημαντική αύξηση από τις αρχές του έτους. «Εφόσον η αύξηση είναι πάνω από 10-15%, θα αναγκασθώ να την περάσω στις τιμές των προϊόντων και δεν μπορώ να καταλάβω πως θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές, έλεγε, για να προσθέσει ότι η μείωση του τζίρου θα είναι εντυπωσιακή».

Μειωμένος τζίρος και στα σούπερ μάρκετ

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι μετά τους καλοκαιρινούς μήνες μείωση του τζίρου έχουν και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετς, οι οποίες τις δύο περιόδους του lockdown είχαν δει τα έσοδα τους να αυξάνουν σημαντικά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μείωση του τζίρου αγγίζει ή ξεπερνά το 10%.

Εκρηξη κόστους στον κατασκευαστικό κλάδο

Στο τομέα των κατασκευών, οι σημαντικές αυξήσεις που παρατηρούνται στα οικοδομικά υλικά έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο.

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο τομέα των μονώσεων έλεγε στο Economico.gr ότι ήδη τα μονωτικά υλικά, λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, έχει υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών πάνω από 10%. Σκεφθείτε, πρόσθετε η ίδια πηγή, τι θα γίνει αν τελειώσουν τα αποθέματα πρώτων υλών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα και οι βιομηχανίες αγοράσουν με νέες τιμές. Στην αναταραχή που υπάρχει στην αγορά αποδίδεται και η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος Εξοικονομώ, αφού οι κατασκευαστικές εταιρείες είχαν δώσει προσφορές με άλλες τιμές και άλλες υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Τα αποθέματα κρατούν την αγορά

Άλλος επιχειρηματίας από τον χώρο των τροφίμων ανέφερε ότι ο καταναλωτής έχει δει αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά αυτές είναι συγκρατημένες λόγων της ύπαρξης αποθεμάτων πρώτων υλών. «Τα πράγματα με τις τιμές θα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες γιατί οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες, λόγω της εντυπωσιακής αύξησης στις μεταφορές , ακόμη και αν δεν αυξηθούν οι τιμές των πρώτων υλών, πράγμα απίθανο, θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε μεγάλες ανατιμήσεις».

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Οκτώβριο έφθασε το 3,4% σε ετήσια βάση ενώ τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το Σεπτέμβριο η αύξηση ήταν 0,3%. Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας είναι εκρηκτική με αυτές του φυσικού αερίου να είναι μεγαλύτερες κατά 132,3%.

Καμία δημοσίευση για προβολή