Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί, μιλάει ανοιχτά για «γενοκτονία» στη Γάζα

Ερντογάν

Όλο και πιο μακριά από τις θέσεις της Δύσης, σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή βαίνει ο Ερντογάν, χωρίς κανείς να ξέρει πού θα σταματήσει.

«Σημείο χωρίς επιστροφή»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες, είπε, ισοδυναμούν με γενοκτονία, και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην περιοχή. Σε ανάρτηση στο Χ/Twitter ο Ερντογάν τόνισε παράλληλα ότι το Ισραήλ προκαλεί μη περιφερειακούς παράγοντες αντί να διορθώνει τα λάθη του στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η περιοχή χρειάζεται να σωθεί από τη «φρενίτιδα της παραφροσύνης» που υποστηρίζεται από δυτικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την ισραηλινή ηγεσία να μην επεκτείνει ποτέ το εύρος των επιθέσεών της εναντίον αμάχων και να τερματίσει αμέσως τις επιχειρήσεις της που ισοδυναμούν με γενοκτονία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως ανέφερε, η Άγκυρα εργάζεται για να τερματίσει τις μάχες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων προτού αυτές φτάσουν σε «ένα σημείο χωρίς επιστροφή». Σε μία συμβολική κίνηση, ο Ερντογάν δημοσίευσε την ανάρτησή του και στα αραβικά.

Πυρά Φιντάν κατά Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, αυτήν την εβδομάδα, ισοδυναμούσε με έγκριση εκ μέρους των ΗΠΑ της καταστροφής της Γάζας και αυτό «σημειώθηκε από την ιστορία». Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση TRT Haber, ο Φιντάν είπε ότι το Ισραήλ «άλλαξε το αφήγημα» σχετικά με την εμπλοκή του στην έκρηξη που σημειώθηκε σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η σύνοδος του Καΐρου να οδηγήσει σε μια συμφωνία με την οποία θα σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ. «Ασφαλώς, το ότι ο Μπάιντεν ήρθε εκεί πέρα υπό αυτές τις συνθήκες και βρέθηκε σε θέση, κατά κάποιο τρόπο, να εγκρίνει την καταστροφή στη Γάζα, σημειώθηκε από την ιστορία. Για πολλούς αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αλλά δημιουργεί μια αντίληψη που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά αποτελέσματα για την Αμερική», είπε.

Ο Φιντάν είπε επίσης ότι η Τουρκία προτείνει ένα σύστημα εγγυήσεων στους ομολόγους της ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στη σύγκρουση. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει εγγυήτρια για την παλαιστινιακή πλευρά, πρόσθεσε, καλώντας και άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτό το σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της χώρας του προτίθεται να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά μέσα στη Γάζα.

Η «δυτική σιωπή»

Παράλληλα, ο Ερντογάν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν αυτό που η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και πώς θα παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Ερντογάν είπε στον Σίσι ότι η «δυτική σιωπή» για τον βομβαρδισμό νοσοκομείων, σχολείων και χώρων λατρείας επιδεινώνει την κατάσταση για τη Γάζα, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι απαράδεκτος και ότι η Τουρκία θα ασκήσει πίεση για την επίτευξη ειρήνης και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικών υπηρεσιών το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι παραπάνω δηλώσεις, αλλά και η γενικότερη στάση του Τούρκου προέδρου ενισχύουν την άποψη ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κρίση στη Μέση Ανατολή για να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Καμία δημοσίευση για προβολή