Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να… τρουπώσει, με στόχο να “καπελώσει” τον Αραβικό Κόσμο

Ως “χρυσή ευκαιρία” για να αυξήσει δραματικά την επιρροή της στον αραβικό κόσμο φαίνεται ότι βλέπει ο Ερντογάν την έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρέμβαση Ερντογάν

Μετά τη έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), που ζήτησε το Ιράν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι η έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του OIC που στην Τζέντα κατέδειξε συγκεκριμένα την αποφασιστικότητα του ισλαμικού κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη καταπίεση του Ισραήλ, την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και την υποστήριξή στον “παλαιστινιακό σκοπό“.

Στην ανάρτησή του, ο Ερντογάν αξιολόγησε τη συνάντηση στη Τζέντα, τις επιθέσεις στη Γάζα και τα βήματα που έκανε η Τουρκία για την επίλυση της κρίσης με τη βοήθειά της. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι έχουν καταβληθεί έντονες προσπάθειες από την πρώτη μέρα για την επίλυση της κρίσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Ταυτόχρονα, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να εξάρει και τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της αποκλεισμένης περιοχής, οι οποίοι ζουν εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες σε μια κόλαση επί της γης, αλλά και να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα για τη στάση που τηρούν.

Πυρά κατά της Δύσης

Μέχρι στιγμής, είχαμε τηλεφωνικές συνομιλίες με 18 ηγέτες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων“, είπε ο Ερντογάν. “Σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές παραδώσαμε τρία αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Συνεχίζουμε να απλώνουμε το χέρι βοήθειας στον καταπιεσμένοι λαό της Γάζας, που ζει υπό αποκλεισμό εδώ και 17 χρόνια. Ωστόσο, ενέργειες όπως η ανάπτυξη αεροπλανοφόρων στην περιοχή, η διακοπή προμηθειών στον παλαιστινιακό λαό και η σκληρή τιμωρία του λαού της Γάζας στο σύνολό του ματαίωσαν τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την ειρήνη.

Το εντελώς αναποτελεσματικό Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε για άλλη μια φορά να φέρει εις πέρας τις ευθύνες του. Οι δυτικές χώρες, που παθιάζονται με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο από το να ανάψουν τις φλόγες. Με τις προκατειλημμένες και υποκριτικές αναφορές τους, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη δολοφονία ανθρώπων“.

Εγκλήματα πολέμου

Τονίζοντας ότι οι βομβαρδισμοί αθώων ανθρώπων που μεταναστεύουν σε περιοχές που ονομάζονται “ασφαλείς ζώνες“, συνοριακές πύλες, τζαμιά, σχολεία και οικισμούς πολιτών είναι μερικά από τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν μάρτυρες τις τελευταίες 12 ημέρες, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: “Η σφαγή στη Γάζα πήρε νέα διάσταση ως αποτέλεσμα της χθεσινής άγριας επίθεσης στο αραβικό νοσοκομείο Αλ Αχλί. Καταδικάζω τους δράστες της επίθεσης, που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και σχεδόν ισοδυναμεί με γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας.

Αυτοί που έβαλαν λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις τους από τις 7 Οκτωβρίου είναι τόσο υπεύθυνοι, όσο και οι δράστες της χθεσινής σπαρακτικής σφαγής. Είθε ο Αλλάχ να ελεήσει τους τέσσερις χιλιάδες αδερφούς και αδελφές μας από τη Γάζα, κυρίως παιδιά και γυναίκες, που μαρτύρησαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και εύχομαι γρήγορα ανάρρωση στους τραυματίες. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για την εδραίωση διαρκούς σταθερότητας“.

Οι στόχοι

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά; Μια συνοπτική εκτίμηση θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι:

  • Ο Ερντογάν βλέπει την κατάσταση ως μια ευκαιρία για να αποκτήσει η Τουρκία ηγεμονικό ρόλο στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο του εδώ και χρόνια.
  • Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει λίγο ενδιαφέρον για τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, διαδικασία που τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
  • Ταυτόχρονα, παίζοντας με το θυμικό, ο Ερντογάν επιχειρεί να τονώσει τις αρνητικές διαθέσεις του αραβικού κόσμου απέναντι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο να μπορεί στο μέλλον να παίξει το ρόλο του “γεφυροποιού”.
  • Επίσης, αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό δράμα που ζουν οι κάτοικοι της Γάζας και τις πρωτοβουλίες του ιδίου για ανθρωπιστική βοήθεια, εμφανίζεται ως πιο ισχυρός υπερασπιστής των αδυνάμων.

Τι θα αποδώσουν όλα αυτά, μένει να φανεί. Πάντως, τα ανοίγματά του προς τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει λιγότερα από τα προσδοκόμενα.

Καμία δημοσίευση για προβολή