Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στραγγαλίσουν οικονομικά τη Χαμάς, κλείνουν πηγές χρηματοδότησής της

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τη Δευτέρα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων κατά φερόμενων δικτύων χρηματοδότησης της Χαμάς μετά την επίθεση της ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στοχεύοντας τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος ως βασικούς χρηματοδότες της ομάδας και επικαλούμενες μεταφορές κρυπτονομισμάτων.

Καθώς οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν να κλείσουν τα κύρια κανάλια που χρησιμοποιεί η Χαμάς για τη χρηματοδότηση του αγώνα της κατά του Ισραήλ, οι αρχές έχουν επικεντρωθεί στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος που λένε ότι χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους που συνδέονται με τη Χαμάς για τη διακίνηση χρημάτων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για την τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.

Τα cryptos

Η Χαμάς έχει επιδιώξει να αξιοποιήσει διάφορους μηχανισμούς χρηματοοικονομικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης κρυπτονομισμάτων, για να διοχετεύσει κεφάλαια για την υποστήριξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της ομάδας“, δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών που είναι αρμόδιος για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Χαμάς και οι θυγατρικές της έχουν μεταφέρει κρυπτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων μέσω ανταλλακτηρίων συναλλάγματος -επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χρήματος που διαχειρίζονται μεγάλους όγκους διεθνών συναλλαγών- έχουν ανατρέψει την άποψη ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές ομάδες μόνο ως δευτερεύουσα και όχι σημαντική πηγή χρηματοδότησής τους.

Κυρώσεις κατά επιχειρηματία

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση το 1997, περιορίζοντας την πρόσβαση της οργάνωσης στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και του τομέα της ασφάλειας αναφέρουν ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του συχνά κατέχουν ή ελέγχουν ανταλλακτήρια συναλλάγματος και νομισμάτων ως κρίσιμους κόμβους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους.

Η κοινή δράση, την οποία ανέλαβε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Βρετανία και την Αυστραλία, περιελάμβανε κυρώσεις κατά του Παλαιστίνιου επιχειρηματία Ζουχαΐρ Σαμλάκ, καθώς και τριών μελών της οικογένειάς του, επειδή φέρεται να ενεργούσε ως ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς διαμεσολαβητές της Χαμάς. Δύο από τις εταιρείες του τέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των αρχών των ΗΠΑ.

Πολιτική κόντρα

Οι σύμμαχοι επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε τρία άλλα ανταλλακτήρια συναλλάγματος με έδρα τη Γάζα και στους ιδιοκτήτες τους. Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Χαμάς με κρυπτονομίσματα, φούντωσαν μια πολιτική σύγκρουση στις ΗΠΑ μεταξύ των νομοθετών που επιδιώκουν να περιορίσουν τις εκκολαπτόμενες αγορές χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και εκείνων που πιστεύουν ότι η μετρημένη ρύθμιση θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια.

Παρόλο που οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ απαιτούν από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος να γνωρίζουν τους πελάτες τους και να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες, οι κακοποιοί είναι σε θέση να επωφεληθούν από ξένες πλατφόρμες που δεν έχουν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας, ενώ και η ταυτοποίηση των κατόχων κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, ακριβώς λόγω της ίδιας της φύσης τους. Υπενθυμίζεται ότι και το Ιράν έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και, μάλιστα, υπάρχουν εκκρεμείς διώξεις για τουρκικές τράπεζες με την κατηγορία ότι “ξέπλεναν” χρήματα για λογαριασμό της Τεχεράνης.

Καμία δημοσίευση για προβολή