Κρίση στη Μέση Ανατολή: «Πάμε και βλέπουμε», η τακτική των ΗΠΑ στα χτυπήματα των Χούθι σε πλοία

Κρίση στη Μέση Ανατολή: «Πάμε και βλέπουμε», η τακτική των ΗΠΑ στα χτυπήματα των Χούθι σε πλοία

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη δεν θα αποτρέψουν την ομάδα από τις επιθέσεις που έχουν αναστατώσει την εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατιωτική εκστρατεία θα σταματήσει σύντομα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιέγραψε με ειλικρίνεια την κατάσταση την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για τις προσπάθειες αποδυνάμωσης των δυνατοτήτων των Χούθι, μετά τη σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που πραγματοποίησε η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, η οποία διέκοψε τη ναυσιπλοΐα στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, μια ζωτικής σημασίας εμπορική πλωτή οδό.

Μόνο κακές επιλογές

Σταματούν τους Χούθι; Όχι. Θα συνεχίσουν; Ναι“, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους σε σχόλια που ταιριάζουν με τη μακρόχρονη συνήθειά του να λέει φωναχτά τις σκέψεις του. Αναλυτές και εξωτερικοί επικριτές -όπως και οι Χούθι- έχουν πει ότι η στρατιωτική εκστρατεία από αέρος δεν θα τους εμποδίσει να πλήξουν περισσότερα πλοία, ειδικά αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να στοχεύσουν τον κύριο υποστηρικτή της ομάδας, το Ιράν.

Ωστόσο, ελλείψει καλύτερων επιλογών προς το παρόν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή. “Νομίζω ότι δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες ότι αυτό θα πετύχει να αποτρέψει ή να νικήσει τους Χούθι“, δήλωσε ο Τζέραλντ Φαϊερστάιν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον. “Βασικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν η λιγότερο κακή από τις κακές επιλογές που είχαν“.

Δύσκολη ισορροπία

Τα σχόλια αποκάλυψαν τη δύσκολη ισορροπία που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν. Πρέπει να αντιμετωπίσει το χάος στην Ερυθρά Θάλασσα που προκαλούν οι Χούθι, οι οποίοι επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με το Ιράν ή να εμπλέξει ακόμη περισσότερους συμμετέχοντες στη σύγκρουση.

Και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – μια ιδέα με την οποία το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει ούτως ή άλλως. Ο επείγων χαρακτήρας αυξάνεται συνεχώς. Οι επιθέσεις των Χούθι και η αντίδραση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν οδηγήσει σε μείωση των μεταφορών μέσω μιας πλωτής οδού που παλαιότερα διακινούσε το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Αύξηση κόστους

Οι ναυλωτές εκτρέπουν τα πάντα, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι ζώα και εμπορικά αγαθά, γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής. Το κόστος ασφάλισης έχει επίσης εκτοξευθεί και ορισμένοι ασφαλιστές προσπαθούν να αποκλείσουν τα πλοία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ από την κάλυψη. Όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένο κόστος μεταφορών και αυξάνουν τις ανησυχίες για νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Οι παρατηρήσεις του Μπάιντεν προκάλεσαν βιαστικές διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι κάθε χτύπημα – οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει πέντε μέχρι στιγμής, αρχής γενομένης από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης – δυσκολεύει τους Χούθι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων (σημειώνεται ότι οι αντάρτες έδωσαν “ελευθέρας” σε κινεζικά και ρωσικά σκάφη σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως).

Η βοήθεια του Ιράν

Την ίδια στιγμή, μπορεί να διαμορφώνεται μια δοκιμαστική στρατηγική, με έμφαση στη συνέχιση των χτυπημάτων κατά των Χούθι, στην άσκηση πίεσης στο Ιράν και στην αναζήτηση μεγαλύτερης διεθνούς υποστήριξης για την εκστρατεία. Αυτά, παρά το γεγονός ότι οι σκληροτράχηλοι μαχητές έχουν ήδη υπομείνει χρόνια αεροπορικών επιδρομών από τη Σαουδική Αραβία, έχουν ελάχιστες υποδομές αξίας και έχουν τη δυνατότητα να επισκευάζουν ή να αναπληρώνουν τα όπλα τους, χάρη στο Ιράν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι το Ιράν αρχικά ώθησε τους Χούθι να αρχίσουν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία, αλλά τώρα πιστεύει ότι η Τεχεράνη βοηθά τους μαχητές με ένα μείγμα προμηθειών, καθώς και με πληροφορίες τακτικής και στόχευσης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Με τους Χούθι να μην υποχωρούν, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιλυθεί η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε.

Περισσότερα χτυπήματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν ο μόνος εταίρος των ΗΠΑ που συμμετείχε ενεργά στις επιδρομές στην Υεμένη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνασπισμού, προσπάθησε να ασκήσει διπλωματική πίεση στο Ιράν, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η στρατιωτική δράση κατά των Χούθι θα μπορούσε να αποτρέψει την Τεχεράνη, δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος. Παρόλα αυτά, το Λονδίνο είναι επιφυλακτικό για μια σύγκρουση χωρίς τέλος και μια περιφερειακή κλιμάκωση.

Οι επιθέσεις κατά των Χούθι, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν αποσκοπούν στην ήττα των Χούθι, που ήταν ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά στην αποκατάσταση της αποτροπής“, δήλωσε η Αλίσια Κερνς, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. “Προφανώς, η αποτροπή έχει βελτιωθεί, επειδή είδαμε μειωμένες επιθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα αυτό συνέβη μόνο επειδή υποβαθμίσαμε τις δυνατότητές τους – θα υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα, είμαι σχεδόν σίγουρη γι’ αυτό“, τόνισε.

Οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια

Με τις συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τις ΗΠΑ να έχουν ήδη αντεπιτεθεί σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, η περιοχή βιώνει ακόμη περισσότερες αναζωπυρώσεις. Το Ιράν έπληξε μια φερόμενη ως ισραηλινή κατασκοπευτική βάση στο Ιράκ και, ξεχωριστά, μια τοποθεσία μαχητών στο Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ αντεπιτέθηκε το πρωί της Πέμπτης σε αυτό που αποκάλεσε “κρησφύγετα τρομοκρατών” στο Ιράν.

Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί ελπίζουν σε μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπαθειών να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι. “Δεν νομίζω ότι έχουμε εξαλείψει την απειλή – η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει“, δήλωσε ο Μπεν Κάρντιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. “Ελπίζω ότι θα λάβουμε το είδος της υποστήριξης διεθνώς -έχουμε λάβει κάποια- που χρειαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από την αμερικανική ναυτιλία“.

Σε δυσχερή θέση

Οι ΗΠΑ επιτίθενται τώρα σε πραγματικό χρόνο, καθώς οι Χούθι πραγματοποιούν πυραυλικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα χτυπήματα έχουν απλώς ενθαρρύνει τους Χούθι. “Είναι τιμή για τον λαό μας να βρίσκεται σε μια τέτοια αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις του κακού“, δήλωσε ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούτι, επικεφαλής της ομάδας, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση“, δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Οι προληπτικές και ανταποδοτικές επιθέσεις του Μπάιντεν θα πρέπει να αρκεστούν προς το παρόν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας και οι Χούτι να χαλαρώσουν τα χτυπήματά τους“.

Καμία δημοσίευση για προβολή