Κρίση στη Μέση Ανατολή: Σε κίνδυνο πλέον και οι παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες λόγω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Τρία υποθαλάσσια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα που παρέχουν διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες σε όλο τον κόσμο έχουν κοπεί, καθώς η υδάτινη οδός παραμένει στόχος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Το τι έκοψε τις γραμμές παραμένει ασαφές. Υπήρξε ανησυχία για το ενδεχόμενο τα καλώδια να αποτελέσουν στόχο της εκστρατείας των Χούθι, την οποία οι αντάρτες περιγράφουν ως μια προσπάθεια να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, οι Χούθι έχουν αρνηθεί ότι σαμποτάρισαν τις γραμμές. Ενώ η παγκόσμια ναυσιπλοΐα έχει ήδη διαταραχθεί μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μιας κρίσιμης διαδρομής για τις μεταφορές φορτίων και ενέργειας από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, το σαμποτάζ των τηλεπικοινωνιακών γραμμών θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την πολύμηνη κρίση.

Συναγερμός

Οι γραμμές που κόπηκαν περιλαμβάνουν τις γραμμές Asia-Africa-Europe 1, Europe India Gateway, Seacom και TGN-Gulf, δήλωσε η HGC Global Communications με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αναφέροντας ότι οι ζημιές επηρεάζουν το 25% της κίνησης που ρέει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Περιέγραψε τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας ως ζωτικής σημασίας για τη διακίνηση δεδομένων από την Ασία προς την Ευρώπη και δήλωσε ότι έχει αρχίσει να ανακατευθύνει την κυκλοφορία. Η HGC Global Communications περιέγραψε τη γραμμή Seacom-TGN-Gulf ως δύο ξεχωριστά καλώδια, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα στην περιοχή που έχει κοπεί, σύμφωνα με τον Τιμ Στρονγκ, εμπειρογνώμονα υποθαλάσσιων καλωδίων της TeleGeography, μιας εταιρείας έρευνας αγοράς τηλεπικοινωνιών με έδρα την Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η Seacom δήλωσε ότι “οι αρχικές δοκιμές δείχνουν ότι το επηρεαζόμενο τμήμα βρίσκεται εντός των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της Υεμένης στη νότια Ερυθρά Θάλασσα“, προσθέτοντας ότι ανακατευθύνει την κυκλοφορία που μπόρεσε να αλλάξει, αν και ορισμένες υπηρεσίες ήταν εκτός λειτουργίας. Η Tata Communications, μέρος του ινδικού ομίλου και πίσω από τη γραμμή Seacom-TGN-Gulf, δήλωσε ότι “ξεκίνησε άμεσες και κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες” μετά τη διακοπή της γραμμής, αναφέροντας ότι “επενδύουμε σε διάφορες κοινοπραξίες καλωδίων για να αυξήσουμε τις επιλογές μας και ως εκ τούτου, σε τέτοιες περιπτώσεις διακοπής καλωδίων ή εμπλοκής, είμαστε σε θέση να αναδρομολογήσουμε αυτόματα τις υπηρεσίες μας“.

Διαψεύδουν οι Χούθι

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η διεθνώς αναγνωρισμένη εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης ισχυρίστηκε ότι οι Χούθι σχεδίαζαν να επιτεθούν στα καλώδια. Οι γραμμές φάνηκε να έχουν κοπεί στις 24 Φεβρουαρίου, με την οργάνωση NetBlocks να σημειώνει ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο ανατολικοαφρικανικό έθνος του Τζιμπουτί υπέστη διακοπές δύο ημέρες αργότερα. Η Seacom εξυπηρετεί το Τζιμπουτί. Αλλά από την πλευρά τους, οι Χούθι έχουν αρνηθεί ότι στόχευσαν τα καλώδια. Οι αντάρτες κατηγόρησαν για τις διακοπές τις βρετανικές και αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά δεν προσέφεραν στοιχεία για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό και έχουν προβεί σε ψευδείς ισχυρισμούς στο παρελθόν.

Οι εχθροπραξίες κατά της Υεμένης από τις βρετανικές και αμερικανικές ναυτικές στρατιωτικές μονάδες προκάλεσαν διακοπή των υποβρυχίων καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των διεθνών επικοινωνιών και την κανονική ροή πληροφοριών“, ισχυρίστηκε το ελεγχόμενο από τους Χούθι υπουργείο Μεταφορών στην ανταρτοκρατούμενη πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά. Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Στα πλοία αυτά περιλαμβάνονταν τουλάχιστον ένα με φορτίο που κατευθυνόταν προς το Ιράν, τον κύριο ευεργέτη των Χούθι, και ένα πλοίο βοήθειας που αργότερα κατευθύνθηκε προς το έδαφος που ελέγχεται από τους Χούθι.

Ζημιά από άγκυρα;

Παραμένει ασαφές πώς οι Χούθι θα μπορούσαν να προκαλέσουν φθορά στα υποθαλάσσια καλώδια. Οι αντάρτες δεν διαθέτουν την ικανότητα κατάδυσης ή διάσωσης για να στοχεύσουν τις γραμμές, οι οποίες βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, τα υποθαλάσσια καλώδια μπορούν να κοπούν από άγκυρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ρίχνονται από ορισμένα από τα πλοία που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω επιθέσεων των ανταρτών. Ένα παρασυρόμενο πλοίο με την άγκυρά του να ξύνει τη θάλασσα θα μπορούσε να είναι ο ένοχος.

Η ομάδα μας πιστεύει ότι είναι εύλογο το ενδεχόμενο να έχει επηρεαστεί από το σύρσιμο της άγκυρας, λόγω της μεγάλης θαλάσσιας κίνησης που αντιμετωπίζει η περιοχή και του χαμηλού πυθμένα σε πολλά σημεία της Ερυθράς Θάλασσας“, δήλωσε η Seacom. “Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο όταν το επισκευαστικό πλοίο βρεθεί στο σημείο“. Υπάρχουν 14 καλώδια που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ προγραμματίζονται άλλα έξι, δήλωσε ο Στρονγκ. “Εκτιμούμε ότι πάνω από το 90% των επικοινωνιών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας διασχίζουν υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα“, είπε. “Ευτυχώς, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς έχουν ενσωματώσει στο σύστημα υψηλό βαθμό ασφαλείας- υπάρχουν πολλά καλώδια που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα“.

Καμία δημοσίευση για προβολή